Activisten mogen niet naar Gaza

Tientallen buitenlandse activisten hebben gisteren in Kairo betoogd uit protest tegen de weigering van de Egyptische autoriteiten hen naar de Gazastrook te laten gaan. Zij wilden daar het Israëlische offensief tegen de raketbeschietingen door Palestijnse organisatie Hamas, een jaar geleden, memoreren.

Zondag hadden zich ongeveer 1.400 activisten uit 43 landen, waaronder Nederland, in Kairo verzameld voor hun demonstratieve tocht naar Gaza. Maar het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de mars verboden die een gevaar voor de nationale veiligheid zou vormen.

De autoriteiten versperden gisteren bussen met activisten de weg naar de grensplaats Rafah en dwongen hen naar Kairo terug te keren. Ongeveer 30 activisten slaagden er zondag in om met het openbaar vervoer Al-Arish in het noorden van de Sinaï te bereiken. Daar zijn zij volgens een woordvoerder van de Gaza Vrijheidsmars onder huisarrest geplaatst. Nog eens acht bereikten Rafah, aan de grens met de Gazastrook. Zij werden volgens Egyptische veiligheidsfunctionarissen onderschept en naar Al-Arish teruggebracht.

Met de mars wilden de activisten protesteren tegen zowel het Israëlische offensief tegen Hamas, dat ongeveer 1.400 Palestijnen het leven kostte, als de doorgaande Israëlische economische blokkade van de Gazastrook. De Egyptische autoriteiten hebben gezegd dat ze wel een voedselkonvooi dat wordt geleid door de onafhankelijke Britse parlementariër George Galloway zullen doorlaten naar de Gazastrook. (AFP, Reuters, AP)