Weg met die restjes

Zijn de restjes op? Dat vermoedde ik al. Als je voor drie dagen eten in huis haalt, en ook nog eens voor een grote groep mensen, koop je snel veel te veel. Maar geen paniek. En ook zeker niks weggooien. Het komt juist prachtig uit. Ik was na vorige week namelijk nog lang niet uitgepraat over borrelhapjes. Het borrelseizoen duurt zeker nog tot volgend weekeinde. En restjes zijn ideaal materiaal voor kleine snacks.

Ik weet natuurlijk niet wát er precies nog in je koelkast ligt, maar stel nou dat je aardappelpuree over hebt. Dan meng je daar een blikje zalm of tonijn (of een restje garnalen) door, een gesnipperd uitje, wat geraspte citroenschil en wellicht wat peterselie. Eitje erdoor en zoveel bloem als nodig is om er een stevige massa van te maken. Miniburgertjes maken en om en om bakken in olijfolie. Serveren met mosterd of met citroenmayonaise.

Of stel dat er gekookte groente over is. Spruitjes, broccoli, wat dan ook. Dan maak je daar een soepje van met een pot bouillon en een scheut room. Pureren en pittig op smaak brengen en serveren in kleine glaasjes.

Stel dat je paté over hebt, en toevallig ook nog wat cranberrycompote. Snijd mooie stukjes uit die paté en leg die op lepels. Klein dotje cranberrycompote (maar chutney is ook goed) erop, een sprietje groen, en presenteren op een mooie schaal. Hetzelfde kan met een restje blauwe kaas en een restje stoofperen: brok kaas en dun schijfje peer op lepel, en liefst nog een paar druppels ingekookt stoofvocht, of anders een drupje balsamico.

Of stel dat er gerookte zalm is overgebleven. Of plakjes gerookte eendenborst. Of ham, of rookvlees, of verzin het maar. Ik zag in het decembernummer van Jamie Magazine een foto van prachtige partyvorkjes, die weliswaar niet waren bedoeld als restverwerking, maar die je daar zeker voor kunt gebruiken.

Je kiest een ingrediënt dat goed past bij zalm, of bij eend, of bij wat je ook wilt gebruiken. Denk bij zalm aan avocado, komkommer, courgette en/of biet. Bij eend aan mandarijn of appel. (Rauwe) ham en rookvlees combineren goed met knol- of bleekselderij, met mozzarella, met zongedroogde tomaat en met ei. Afijn, je kunt gewoon je koelkast opentrekken en je fantasie de vrije loop laten.

Je snijdt de avocado, komkommer, appel etcetera in beetgrote stukjes en prikt ze aan een vork. Je garneert met iets groens, bijvoorbeeld rucola, tuinkers, een blaadje basilicum of munt, en daar wikkel je losjes je zalm, eend, ham, enzovoort omheen. Vorken op een mooie schaal leggen. Druppeltje olijfolie en/of balsamico erover, toefje citroenmayonaise, schepje sinaasappelmarmelade of hoisinsaus (lekker bij eend), mosterd of wasabi erop.

Je kunt de rollen zelfs nog omdraaien: garnaal, blokje kaas of hapje kerstkalkoen op de vork, een mooi geschaafd komkommer- of courgettelint of een slablad eromheen gewikkeld. En klaar.

Echt, als je het met een beetje flair brengt, ben je zo van die kerstrestjes af.

Deel jouw beste recepten voor borrelhappen op nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil