Water in Venetië

A view of the high water flooding the neighbourhood adjacent to St. Mark's square in Venice, northern Italy, early Friday Dec. 25, 2009. The water level remained high in Venice after reaching a peak of 144 cm (4.70 feet), the highest of 2009, Wednesday, Dec. 23, 2009. The phenomenon of high water, which floods the Venice lagoon, occurs mainly between autumn and spring when tides are reinforced by seasonal winds. The heavy rain and snowfall which has been hitting most of Italy in the past days contributed to raising the water level in the lagoon. (AP Photo/Luigi Costantini) AP

In een van de straten achter het San Marcoplein in Venetië is er nog nauwelijks onderscheid te maken tussen gracht en straat. De waterspiegel bereikte hier gisteren 1,44 meter.

Hoogwater komt vaak voor in de Italiaanse kuststad. Vorig jaar bereikte het water in december 1,59 meter boven de normale zeespiegel – en stond er tachtig centimeter water op het San Marcoplein, het laagste punt van de stad.

Venetië kampt al jaren met verzakking van de bodem en stijging van de zeespiegel. De afgelopen eeuw is de stad 24 centimeter gezakt ten opzichte van de zeespiegel. Deels omdat die stijgt, maar ook omdat de stad zakt als gevolg van grondwaterwinning voor de koeling van de industrie in de haven van Marghera. Die grondwaterwinning is nu verboden.

De Italiaanse regering begon in 2003 met de bouw van een dijkenstelsel. In 2011 moet een klapdijk, met de naam Mosè (Mozes), klaar zijn.

„Zelfs als de komende eeuw door klimaatveranderingen het waterpeil met 60 centimeter zal stijgen, kan de Mosè een vloedgolf stoppen die hoger is dan die van 1966”, tekende NRC-correspondent Bas Mesters in 2007 op uit de mond van Maria Giovanna Piva, de magistraat van de Wateren.