Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Journaal jaaroverzicht 2009. De verkiezingen in Iran en Afghanistan, de aanslag op de koninklijke familie, de economische crisis, de val van de DSB Bank, de vliegtuigramp bij Schiphol. Naast de belangrijkste gebeurtenissen is het overige nieuws in het overzicht gebundeld in vier seizoensblokken. Ook aandacht voor bekende en minder bekende mensen die in 2009 zijn overleden. Ned.1, 20.30-21.35u.

Nova/DenHaag vandaag. Reportage uit Dubai, waar men ondanks de financiële problemen optimistisch blijkt. Verder een reportage over de Rotterdamse werknemers in de havenpoel. De achthonderd oudere havenarbeiders, die op het ogenblik werkloos thuiszitten, vrezen gedumpt te worden en laats te moeten maken voor jongere werknemers. Ned.2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

Wintergasten. Raoul Heertje praat met David Simon (Washington, 1960), journalist, schrijver, scenarist en producent. Simon werkte twaalf jaar als misdaadverslaggever bij de The Baltimore Sun. Hij schreef daarna internationale bestsellers, die tot tv-series werden bewerkt, zoals The Corner over een drugswijk in Baltimore. De doorbraak kwam met het magistrale en vaak bekroonde The Wire, de politieserie waarin hij corruptie en onvermogen in verschillende instituties in de samenleving (politie, politiek, onderwijs, media) feilloos blootlegt. Na The Wire maakte Simon de serie Generation Kill over de Amerikaanse invasie in Irak. Hij werkt nu aan een nieuwe serie: Treme, over New Orleans na orkaan Katrina. Ned. 2, 20.25-22.00u.

5 jaar later: Paul de Leeuw. Vijf jaar geleden heeft Jeroen Pauw gesprekken gevoerd met bekende Nederlanders. Fragmenten van toen zijn aanleiding voor een nieuw gesprek, vanavond met tv-presentator, komiek en programmamaker Paul de Leeuw. Ned.1, 23.00-23.50u.

Informatief

Maximum bereikt? Derde aflevering van een achtdelige serie over mensen die in de schulden zijn geraakt. Zij worden drie maanden gevolgd waarin ze met hulp van een budgetcoach orde op zaken stellen. De zaken die worden gevolgd variëren van te grote schulden tot op het verkeerde moment te veel geld uitgegeven tot pech. Ned.3, 21.25-21.55u.

Ikon Doc: Anybody there... ? Een documentaire over alternatieve jeugdzorg. Op de opvangboerderij, die al twintig jaar wordt gerund door Wim Keyl en Jan Geyteman, krijgen onhandelbaar verklaarde jongens die er mogen werken geen waarschuwing. Als ze over de schreef gaan, worden ze er zonder pardon uitgeknikkerd. De harde, onorthodoxe aanpak van de twee stevige mannen die diploma's noch subsidies hebben, blijkt aan te slaan: de ‘internen’ krijgen naast zware lichamelijke arbeid en vechtsporttraining ook aandacht, gesprekken en rust. Maar ondanks het succes van de aanpak wordt de boerderij bedreigd door overheidseisen: alle instellingen die werken met jongeren moeten binnen twee jaar gecertificeerd zijn. Ned.2, 22.40-23.40u.

amusement

The day of the triffids. Eerste deel van een tweedelige sciencefictionserie naar de roman van John Wyndham. Een geomagnetische storm voert dodelijke, buitenaardse vleesetende planten naar de aarde, die zich in razend tempo vermenigvuldigen. Met onder anderen Dougray Scott, Joely Richardson, Eddie Izzard, Brian Cox en Vanessa Redgrave. Morgen volgt het tweede deel. BBC 1, 22.00-23.30u.

Not again: Not the nine o’clock news. Documentaire over het satirische programma uit de jaren 70 en 80, dat het begin betekende van de carrières van onder anderen Mel Smith, Rowan Atkinson en Griff Rhys Jones. Gesprekken met hen en Pamela Stephenson, John Lloyd, Richard Curtis en Billy Connolly. BBC 2, 22.00-23.30u.

cultuur

Podium: Het palet van Jeths. Portret over het ontstaan van de eerste opera van Willem Jeths, Hôtel de Pékin. Jeths maakte deze opera in nauwe samenwerking met librettist Friso Haverkamp. Presentatie: Dieuwertje Blok. Ned.2, 0.40-2.10u.

sport

Olympisch kwalificatietoernooi schaatsen Heerenveen. Rechtstreeks verslag van de tweede dag van de kwalificatiewedstrijden met de 3000 m vrouwen en de 1000 m mannen. Presentatie Dione de Graaff. Ned.1, 18.00-19.52u.