Veilige anonimiteit

Als de koningin in haar kersttoespraak zegt dat „de moderne technische mogelijkheden mensen wel dichter bij elkaar lijken te brengen, maar ze op ‘veilige’ afstand blijven” gaat zij voorbij aan de positieve invloed die het internet in het algemeen, en de anonimiteit in het bijzonder, kan hebben, juist doordat het een vorm van veiligheid biedt. Zo zijn deelnemers aan ons chatproject ‘Het luisterend oog’ juist blij met de laagdrempelige manier waarop ze contact met ons kunnen maken en met de anonimiteit die het internet ze biedt. Door die anonimiteit kunnen ze zonder schaamte hun soms zeer intieme problemen bespreken. Vaak willen ze gewoon even contact met iemand zonder meteen in een hulpverleningsproces te worden opgenomen, al is het maar om voor even van hun leegte verlost te zijn.

Paul van der Gun

Vrijwilliger ‘Het luisterend oog’, Houten

    • Paul van der Gun Vrijwilliger ‘Het Luisterend Oog'