Tweede ronde verkiezingen Kroatië

De sociaal-democratische oppositieleider Ivo Josipovic en de onafhankelijke burgemeester van Zagreb, Milan Bandic, nemen het op 10 januari tegen elkaar op in een tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Kroatië. De voormalige deelstaat van Joegoslavië kiest dan een opvolger voor Stipe Mesic.

Zoals verwacht behaalde geen van de twaalf kandidaten gisteren in de eerste ronde 50 procent. Daardoor gaan de twee best geplaatste kandidaten naar de tweede ronde. Josipovic behaalde 32,4 procent van de stemmen, Bandic scoorde als tweede 14,8 procent. Verwacht wordt dat Bandic, een voormalige sociaal-democraat die een populistische koers vaart, ook veel liberale en conservatieve kiezers kan overtuigen. Bandic kan daarbij profiteren van de afwezigheid van de officiële kandidaat van regeringspartij HDZ, Andrija Hebrang, die als derde eindigde. Twee andere, dissidente kandidaten van HDZ werden vierde en vijfde. HDZ, dat sinds de onafhankelijkheid in 1991 bijna ononderbroken regeerde en behalve van 2001 tot 2003 de premier leverde, is fel verdeeld sinds het onverwachte ontslag zonder reden van premier Ivo Sanader in juli.

In Kroatië is het presidentsschap vooral een ceremoniële functie. De president is het hoofd van de strijdkrachten en praat mee over buitenlands beleid, maar hij heeft niet de mogelijkheid om een veto uit te spreken over wetgeving.

Beide kandidaten hebben van het lidmaatschap van de Europese Unie hun belangrijkste punt gemaakt. Kroatië hoopt tijdens de vijf jaar durende termijn van de volgende president lid te worden. Josipovic legde in de campagne ook sterk de nadruk op de strijd tegen corruptie, terwijl Bandic zegt hetzelfde te willen doen voor Kroatië als hij eerder „met hard werken” heeft bereikt voor Zagreb. (Reuters, AP)