Tijd van bedrijfsovernames met geleend geld keert nog niet terug

De financiers van bedrijfsovernames met geleend geld hebben zich in 2009 voor het grootste deel netjes gedragen, al was het maar omdat de kredietcrisis hun gevaarlijke speeltjes heeft afgenomen. De banken zeiden nee, de aandelenkoersen daalden en als er al sprake was van transacties, wisten uit dezelfde branche afkomstige bedrijven vaak de bedrijvenopkopers te overtroeven. Maar de private-equityfirma’s mogen ook niet verwachten dat ze binnenkort weer op een nieuwe opleving van de kredietmarkten getrakteerd zullen worden.

Wereldwijd werden in 2009 overnames ter waarde van 130 miljard dollar met geleend geld gefinancierd, aldus gegevens van Thomson Reuters – het laagste peil sinds 2002. Het had nog erger kunnen zijn. De banken wilden noodlijdende bedrijven met veel vreemd vermogen op de balans niet het mes op de keel zetten, en de markt verbeterde. In het vierde kwartaal werd een aantal bedrijfsovernames met geleend geld van meer dan 1 miljard dollar bekendgemaakt.

Voor 2010 is de markt voor junk bonds (risicovolle obligaties met een hoog rendement) de sleutelfactor. Als deze markt het goed blijft doen, kunnen bedrijven die zijn overgenomen hun schulden herfinancieren, waardoor banken in de gelegenheid worden gesteld nieuwe kredieten aan te bieden. In ruil daarvoor zouden de banken bereidwilliger kunnen zijn transacties te garanderen.

Maar een terugkeer naar de tijden waarin bedrijfsovernames met geleend geld van meer dan 20 miljard dollar niet ongewoon waren, is zeer onwaarschijnlijk. Zowel in de Verenigde Staten als Europa is 5 miljard dollar het hoogste bedrag dat wie dan ook kan financieren. En de kredietvoorwaarden voor bedrijvenopkopers zijn streng, zodat ze vaak overtroefd kunnen worden door concurrerende bedrijven uit dezelfde sector. Het maximaal te financieren bedrag kan zelfs heel makkelijk weer dalen als beleggers in junkbonds nerveus worden van een of twee minder goede grote deals.

Ook de banken zullen niet snel weer in de markt voor bedrijfsovernames met geleend geld stappen. De kredietbeoordelaars hebben hun voorspellingen over betalingsproblemen voor 2010 verlaagd. Maar nu diverse grote bedrijfsovernames uit de hoogtijdagen van de kredietmarkten op de rand van de afgrond balanceren, liggen nog meer bankverliezen voor de hand. De toezichthouders, die graag zien dat de banken hun kapitaalpositie versterken zonder de economische groei in de wielen te rijden, zullen kredieten voor bedrijfsovernames met gemengde gevoelens tegemoettreden.

Voor het financiële stelsel in z’n geheel is het zo slecht nog niet. De recente terugkeer van bepaalde creatieve financiële oplossingen – waaronder de uitgifte van obligaties om aandeelhouders dividend te kunnen uitkeren – lijkt op de wederkomst van de excessen te duiden. Een kwetsbaarder markt zou ervoor kunnen zorgen dat de bedrijvenopkopers zich ook volgend jaar netjes blijven gedragen.

    • Neil Unmack
    • Lauren Silva Laughlin