Schiphol: controle op alle vluchten naar VS scherper

Na de mislukte aanslag op een toestel van Northwest Airlines Eerste Kerstdag, zijn op Schiphol de veiligheidsmaatregelen voor vluchten naar Amerika verscherpt. Alle passagiers worden gefouilleerd voordat ze aan boord gaan. Schiphol maakte vandaag bekend dat het hiervoor 50 extra beveiligingsmedewerkers inhuurt.

Ook op Amerikaanse vliegvelden zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Maar het veiligheidssysteem voor de luchtvaart heeft niet gefaald, zei de minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano gisteren. De VS hebben na de aanslagen van 9/11 miljarden geïnvesteerd in beveiliging van de burgerluchtvaart.

De verdachte, de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab, probeerde tijdens een vlucht van Amsterdam naar Detroit een explosieve stof tot ontploffing te brengen, maar dat mislukte. Hij wordt vandaag voorgeleid. De Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de toedracht van de aanslag. Volgens Napolitano zijn er tot nu toe nog geen bewijzen voor een ‘bredere terreurplot’. Abdulmutallab verklaarde zelf na zijn arrestatie dat de aanslag was voorbereid door Al-Qaeda in Jemen.

Zijn vader had hem vorige maand al aangegeven bij de Amerikaanse ambassade in Nigeria omdat hij bezorgd was over radicalisering van zijn 23-jarige zoon. Daarna werd Abdulmutallabs naam toegevoegd aan een database met gegevens van vermoedelijke sympathisanten van terreurorganisaties. Hij werd echter niet toegevoegd aan een lijst van personen die niet mogen vliegen naar de VS.

Op een zelfde lijnvlucht gisteren werd ook een Nigeriaan aangehouden die zich op het toilet had verschanst, maar later bleek dat hij geen kwaad in de zin had.

Terrorisme: Pagina 3