Regime Iran 'nog bruter' dan de sjah

Een van Irans oppositieleiders heeft het Iraanse regime vanochtend gebrandmerkt als nog bruter dan het bewind van de sjah dat dertig jaar geleden door de islamitische revolutie omver werd geworpen.

Volgens de oppositie zijn vandaag verscheidene leidende oppositie-activisten opgepakt.

Mehdi Karroubi, een van de verslagen kandidaten in de omstreden presidentsverkiezingen van juni, veroordeelde in een verklaring op internet het doden van betogers tijdens de religieuze herdenkingsdag Ashura. Volgens de Iraanse regeringszender Press TV zijn gisteren acht doden gevallen. Er zijn daarnaast onbevestigde berichten over doden in Tabriz. „Wat is er gebeurd met het religieuze systeem dat het opdracht geeft tot het doden van onschuldige mensen tijdens de heilige dag Ashura?”, aldus Karroubi, een voormalige parlementsvoorzitter die samen met ex-premier Mir Hossein Mousavi de oppositie leidt.

Volgens oppositiewebsites opende de politie het vuur op betogers in het centrum van Teheran, iets wat de autoriteiten ontkennen. Het waren de eerste doden bij straatprotest sinds de eerste weken na de verkiezingen die president Ahmadinejad aan de macht hielden.

Onder de doden van gisteren was een neef van Mousavi. De staatszender Press TV meldde dat „onbekende aanvallers” Ali Habibi Mousavi Khamene hadden gedood.

Volgens oppositiebronnen verspreidde de politie vandaag met traangas een groep aanhangers van Mousavi die zich in Teheran hadden verzameld om de oppositieleider te condoleren met de dood van zijn neef.

De Iraanse politie maakte bekend gisteren 300 betogers te hebben opgepakt. Oppositiewebsites meldden dat vanochtend zeker zeven activisten en oppositiepolitici zijn gearresteerd. Onder hen zijn volgens deze bronnen ex-minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim Yazdi en Mousavi’s topadviseur Ali Riza Beheshti. Beiden werden eerder ook al opgepakt maar later vrijgelaten. Ook is volgens deze bronnen de mensenrechtenactivist Emad Baghi gearresteerd.

Verder zouden medewerkers van de hervormingsgezinde ex-president Mohammad Khatami zijn opgepakt. Een regeringspersbureau meldde daarnaast de aanhouding van prominente geestelijken in de shi’itische heilige stad Qom. (Reuters, AP, AFP)