Paus eet met daklozen in Rome

Paus Benedictus XVI heeft gistermiddag samen met 150 daklozen gegeten in een gaarkeuken in Rome. Het was zijn eerste publieke optreden sinds hij tijdens de middernachtmis op Kerstavond door een verwarde vrouw werd belaagd in de Sint-Pietersbasiliek.

De paus, die er fit uitzag, bleef meerdere uren in de gaarkeuken van de Sint-Egidiusgemeenschap, een katholieke lekengemeenschap die zich inzet voor dialoog tussen de godsdiensten en de vreedzame oplossing van conflicten.

Benedictus XVI schoof aan tafel aan bij Qorbanali Esmaili, een 34-jarige moslimvrouw uit Afghanistan die al tien jaar in Italië woont als politiek vluchtelinge. Tijdens een korte toespraak zei de paus dat niemand in Italië mag worden gemarginaliseerd of in de steek gelaten, wat werd geïnterpreteerd als kritiek op het harde beleid van premier Berlusconi en Lega Nord-burgemeesters.

Het Vaticaan had voor het bezoek van de paus aan de gaarkeuken extra veiligheidsmensen ingeschakeld, ook al omdat een lange rij fans de paus stond op te wachten. Wel werd er alles aan gedaan om contact tussen het publiek en de paus mogelijk te maken. De veiligheidsdiensten waren afgelopen donderdag in verlegenheid gebracht toen een Zwitsers-Italiaanse vroeg er in slaagde de paus te belagen. In de Sint-Pietersbasiliek sprong ze over een kleine omheining en trok vervolgens de paus naar de grond. Hij kwam er met de schrik van af, de vrouw werd snel overmeesterd

Volgens het Vaticaan gaat het om de 25-jarige Susanna Maiolo, die eerder al probeerde in contact te komen met de kerkleider. Ze heeft mentale problemen en werd overgebracht naar een psychiatrische instelling. Het Vaticaan beslist deze week of er gerechtelijke stappen worden ondernomen tegen de vrouw. (Reuters)