Olympisch startbewijs voor Wüst en Gerritsen

Schaatssters Ireen Wüst en Annette Gerritsen hebben gisteren bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen een startbewijs op de 1.500 meter afgedwongen. Wüst won de cruciale wedstrijd in een tijd van 1.56,97, Gerritsen werd tweede: 1.57,58. Beide vrouwen zijn daarmee verzekerd van olympische deelname op deze afstand.

Laurine van Riessen eindigde als derde (1.58,35) en is daarmee ook nagenoeg zeker van kwalificatie voor de Olympische Winterspelen. Haar teamgenote bij Control, Margot Boer, werd vierde: 1.58,38. Zij moet afwachten of er meer dan tien verschillende schaatssters (het maximumaantal) zich plaatsen voor ‘Vancouver’. Als dat het geval is, dan moet de nummer vier op de 1.500 meter als één van de eerste rijdsters haar ticket inleveren.

„Dit ticket is vast binnen, dat is wel een opluchting”, reageerde Wüst na afloop van haar zege. „Dit is toch mijn afstand. De 1.000 en 3.000 kan ik nu lekker ontspannen rijden.” De opening van de rijdster van TVM was moeizaam. Bij de start viel ze naar eigen zeggen een beetje voorover, met een „schandalig slechte opening” tot gevolg, maar ze herstelde zich knap.

Het slechte begin van Wüst was mede het gevolg van spanning. „Het is heel gek, maar vier jaar geleden bij het vorige olympisch kwalificatietoernooi was ik voor het laatst zo zenuwachtig. Bij dit toernooi moet het gebeuren. Als je op de Spelen staat, of bij een wereldkampioenschap allround, heb je niets meer te verliezen. Hier wel, en bij een Nederlands kampioenschap ook. Dan verwacht iedereen dat ik wel eventjes win.”

Wüst, die vier jaar geleden bij de Winterspelen in Turijn goud won op de 3 kilometer, was de enige schaatsster van TVM die goed presteerde. Ploeggenotes Marrit Leenstra en Paulien van Deutekom rijden het hele seizoen al tegenvallend en konden daar zondag geen verandering in brengen. Van Deutekom werd zevende in 1.59,65, Leenstra elfde in 2.01,30. Ook Elma de Vries, die drie weken geleden bij een wereldbekerwedstrijd nog brons veroverde, werd zelfs laatste en liet haar tranen de vrije loop.

Voor Gerritsen voelde het deelnamebewijs voor Vancouver als een bonus. De Control-rijdster concentreert zich op de 1.000 en 500 meter, waar ze zich normaal gesproken voor plaatst. „Het zwaarste is nu geweest”, zei ze na afloop. „Ik mag in ieder geval naar de Olympische Spelen.”

Vandaag staat bij de vrouwen de 3.000 meter op het programma bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. (ANP)