Neerslagfront

Een storing trekt morgen Nederland binnen, met aan de voorzijde sneeuw en lokaal ijzel en aan de achterzijde regen. Vervolgens blijft het neerslagfront hangen.

Alles heeft te maken met het spel tussen zeer koude lucht boven Scandinavië en Rusland en milde oceaanlucht die oprukt aan de oostflanken van een depressie ten zuidwesten van de Britse eilanden. De strijd tussen beide wordt deze week boven onze omgeving uitgevochten. Uiteindelijk wint de koude lucht in het begin van het nieuwe jaar.

Vanavond en vannacht is het droog. Na opklaringen gaat het al vroeg in de avond vriezen. Snel ontwikkelt zich mist, waardoor verdere afkoeling wordt getemperd. Later vanavond en vannacht schuift vanuit het zuiden bewolking binnen. De mist verdwijnt dan op veel plaatsen.

Morgenochtend gaat het in het zuiden vanuit België sneeuwen en regenen, lokaal ijzelen. Het noorden start met mist en soms wat zon. In de loop van de middag gaat het daar sneeuwen, terwijl het in het zuiden dan flink regent. Het wordt rond +1 graad in het noorden tot +5 graden bij Maastricht. De oostenwind is matig tot vrij krachtig.

Woensdag tot en met Nieuwjaarsdag blijft de storing met sneeuw en soms regen of ijzel boven onze omgeving zwabberen, waarna in het weekend de kou het wintergevecht wint.