Nederland kort

Verkeershinder door spoedreparaties aan landelijke snelwegen

Haarlem. Het verkeer op de A1 tussen Diemen en Muiden richting Amersfoort heeft gistermiddag en -avond ernstige hinder ondervonden door een spoedreparatie vanwege vorstschade aan het wegdek op en bij de Muiderbrug. Vanaf drie uur ’s middags is gewerkt aan de reparatie, die in de nacht van zondag op maandag klaar zou moeten zijn. Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat laten weten. Ook op andere plekken heeft het verkeer afgelopen weekeinde last gehad van de schade aan het wegdek door het winterweer en de uitvoer van spoedreparaties. Zo is ook op de A2 bij Zaltbommel aan de weg gewerkt. Op de A12 bij Maasbergen en de A2 bij Abcoude gold een snelheidsbeperking omdat Rijkswaterstaat daar de weg onderzocht. Asfalt met een open structuur, zoals zoab (zeer open asfaltbeton), is gevoeliger voor vorstschade dan dichte asfaltlagen. Water dat tussen de steentjes zit, zet uit als het gaat vriezen. Daardoor barst het asfalt en ontstaan gaten. Zaterdagmiddag stond er meer dan 160 kilometer file. (ANP)

Vier doden door ongeval Rotterdam

Rotterdam. Een zware aanrijding zaterdagavond in Rotterdam heeft vier levens geëist. Dat heeft een woordvoerster van de politie gemeld. Twee personen overleden ter plekke, de twee anderen overleden gisteren in het ziekenhuis. De 47-jarige echtgenote van de bestuurder is zwaargewond. De auto met vijf familieleden gaf bij een afslag in de deelgemeente Delfshaven geen voorrang aan een pick-uptruck. De politie onderzoekt de precieze toedracht van het ongeval. Er zijn volgens de politiewoordvoerder geen aanwijzingen dat er alcohol in het spel was. (ANP)

Tweede sterfgeval ongeluk Beagleploeg

Hilversum. Het auto-ongeval met medewerkers van het VPRO-programma Beagle, vorige maand in Argentinië, heeft een tweede leven geëist. De VPRO maakte gisteren bekend dat een Britse historica is bezweken aan de verwondingen die ze op 11 november opliep. Eerder overleed een Nederlandse vrouw, de partner van een geluidsman. De auto waarin de slachtoffers zaten, kwam in botsing met een vrachtwagen op 60 kilometer van Puerto Madryn. Twee andere medewerkers raakten gewond. (ANP)

Jongen (17) verliest hand door vuurwerk

Vlaardingen. Een 17-jarige jongen uit Vlaardingen is gisterochtend vroeg zijn linkerhand kwijt door een ongeval met vuurwerk. Dat heeft de politie laten weten. Volgens twee vrienden van het slachtoffer was het uit Duitsland afkomstige vuurwerk te vroeg afgegaan toen de jongen het wilde afsteken in de Vleersteeg in Vlaardingen. De jongen is naar het ziekenhuis gebracht. Agenten vonden in de steeg delen van de hand maar deze konden niet meer worden aangezet. (ANP)