Mutilatie Van Gogh om broer

De schilder Vincent van Gogh heeft zijn oor afgesneden omdat hij vreesde de emotionele en financiële steun van zijn broer Theo te verliezen als die zou trouwen. Dat schrijft de Britse wetenschapper Martin Bailey in het januarinummer van The Art Newspaper. Het bericht over de aanstaande verloving bereikte Vincent eind 1888 en bracht hem tot de wereldberoemde daad van automutilatie. Bailey concludeert dit na nauwkeurige bestudering van het schilderij Stilleven rond een bord met uien uit Januari 1889. Daarin zou Van Gogh ook de envelop, met de brief van zijn broer, hebben verwerkt. Bailey baseert zich verder op een andere brief van Theo aan zijn vriendin waarin hij schrijft: ‘Toen ik hem vroeg of hij het met ons eens was, zei hij dat het huwelijk niet moet worden gezien als het belangrijkste in het leven.’ (NRC)