Media VS belagen 'held' Jasper

Nederlander Jasper Schuringa overmeesterde terreurverdachte.

WFA02:JASPER SCHURINGA:AMSTERDAM;27DEC2009- ***Archieffoto***- Foto van de Nederlander, Jasper Schuringa, die de 23-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab overmeesterd die probeerde om vlak voor de landing in Detroit een toestel van Northwest/Delta op te blazen. WFA/ew/str. GWTFP WFA GWTFP

Jasper Schuringa (32) was via Detroit op weg naar Miami om daar vakantie te vieren, toen hij opeens midden in het wereldnieuws belandde. De Amsterdammer hielp bij het verijdelen van de aanslag op het vliegtuig waarin hij zat en is sindsdien als ‘held’ zeer gewild bij de Amerikaanse media. Hij deed interviews met onder meer CNN en ABC News. „Hij wordt compleet opgejaagd en belaagd door de media”, zegt Chris van Amersfoort, een vriend van Schuringa. Volgens Van Amersfoort vindt Schuringa alle aandacht maar niets. „Overal in zijn buurt staan nieuwswagens, maar hij houdt zich schuil. De FBI heeft zelfs een safehouse ingericht, vertelde hij me, voor als het echt uit de hand loopt.”

Van Amersfoort is een goede vriend van Schuringa. Ze kennen elkaar van de middelbare school op Curaçao. Daarna reisden ze naar Nederland om er te studeren. Schuringa haalde zijn propedeuse fysiotherapie, maar besloot dat zijn hart lag bij de audiovisuele media. Hij verhuisde naar Miami en studeerde aan de filmacademie.

Na zes jaar Miami keerde Schuringa terug naar Nederland. In Amsterdam zette hij het bedrijf Go With The Flow Productions op, gespecialiseerd in bedrijfsfilms, productpresentaties en virals.

Schuringa belde Van Amersfoort direct na de aanslag vanaf het vliegveld en vertelde hem dat de passagiers een knal hoorden en dat er vlammen te zien waren. „‘Fire fire’, riepen enkele passagiers, maar iedereen bleef zitten”, vertelde Schuringa zijn vriend. „Omdat niemand wat deed, greep hij in”, zegt Van Amersfoort.

Pas toen Schuringa de Nigeriaanse verdachte Abdulmutallab met één hand vast had en hij met zijn andere hand het brandende object probeerde uit te maken, hielp een stewardess met blussen. Schuringa werd door de andere passagiers met applaus beloond, zegt Van Amersfoort.

Momenteel overheerst bij Schuringa volgens zijn vriend vooral de schrik. „Hij beseft nu dat het ook fout had kunnen gaan. ”

Bekijk Schuringa’s interview met CNN: nrc.nl/binnenland