Magisch als de tekeningen in Max & de Maximonsters

cd Pop Karen O and the Kids: Where The Wild Things Are ****

Regisseur Spike Jonze vroeg zangeres Karen O van The Yeah Yeah Yeahs om een liedjessoundtrack bij zijn film Where The Wild Things Are te maken, omdat hij vond dat haar zangstijl altijd al iets kinderlijks had. De verfilming van Maurice Sendaks verhaal over Max & de Maximonsters vroeg om muziek die kinderlijke verwondering uitstraalde maar die niet kinderachtig mocht zijn, net als de film. Karen O riep de hulp van rockvrienden Nick Zinner, Dean Fertita en Bradford Cox in, naast een kinderkoor dat lekker brutaal buiten de lijntjes zingt. De muziek klinkt bij vlagen even magisch als Sendaks tekeningen; dan weer even ruw als de vriendelijke monsters uit de film.

Juf Karen houdt haar uitbundige kinderkoor maar nauwelijks in bedwang in ‘Capsize’ en ‘Rumpus’; liedjes die bijna uit hun voegen barsten van jeugdige opwinding. Voor de balans houden ‘Cliffs’ en ‘Worried shoes’ het mooi klein; rustmomenten op een cd die nieuwsgierig maakt naar de film, maar die ook zonder harige monsters blijft boeien.

JAN VOLLAARD

    • Jan Vollaard