Kritiek op veroordeling van Chinese dissident

De Verenigde Staten en enkele Europese landen hebben felle kritiek geuit op de veroordeling van de Chinese hoogleraar literatuur Liu Xiaobo. Liu kreeg elf jaar gevangenisstraf wegens ondermijning van de staat. Hij pleitte een jaar geleden in het manifest Charter 08 voor de democratisering van China, vrijheid van meningsuiting en het afschaffen van de eenpartijstaat.

De VS en de Europese Unie hebben herhaaldelijk gepleit voor de vrijlating van Liu. „We zijn erg bezorgd over de celstraf van elf jaar die vandaag is opgelegd”, zei Gregory May, de eerste secretaris van de Amerikaanse ambassade, tegen journalisten buiten de rechtbank. May was een van de tientallen Amerikaanse en Europese diplomaten die de twee uur durende zitting niet mochten bijwonen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel toonde zich „ontzet” door de veroordeling van Liu. „Ik betreur het dat de Chinese regering, ondanks grote vooruitgang op andere gebieden, nog steeds massaal de vrijheid van pers en van meningsuiting beknot”, aldus Merkel. Ook Frankrijk bekritiseerde de veroordeling van de hoogleraar.

Liu werd een jaar geleden, daags voor de publicatie van Charter 08, gearresteerd. Het manifest, dat is vernoemd naar Charta 77 in Tsjechoslowakije, is een pleidooi voor ingrijpende politieke hervormingen. (AP, Reuters)