Kritiek op veroordeling van Chinese dissident

De Verenigde Staten en enkele Europese landen hebben afgelopen weekeinde felle kritiek geuit op de veroordeling van de Chinese hoogleraar literatuur Liu Xiaobo. Liu kreeg elf jaar celstraf wegens ondermijning van de staat. Hij pleitte een jaar geleden in het manifest Charter 08 voor de democratisering van China, vrijheid van meningsuiting en het afschaffen van de eenpartijstaat.

De VS en de EU hebben herhaaldelijk gepleit voor de vrijlating van Liu. „We zijn erg bezorgd over de celstraf van elf jaar die vandaag is opgelegd”, zei Gregory May, de eerste secretaris van de Amerikaanse ambassade, tegen journalisten buiten de rechtbank. May was een van de tientallen Amerikaanse en Europese diplomaten die de twee uur durende zitting niet mochten bijwonen.

De Duitse regering zei dat bondskanselier Angela Merkel „ontzet” was door de veroordeling van Liu. „Ik betreur het dat de Chinese regering, ondanks grote vooruitgang op andere gebieden, nog steeds massaal de vrijheid van pers en van meningsuiting beknot”, aldus Merkel. Ook Frankrijk bekritiseerde de veroordeling van de hoogleraar.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Jiang Yu, zei dat verklaringen van ambassades, die oproepen tot de vrijlating van Liu, een „grove inmenging zijn in China’s interne zaken”.

Liu werd een jaar geleden, daags voor de publicatie van Charter 08, gearresteerd. Het manifest, dat is vernoemd naar Charta 77 in Tsjechoslowakije, is een pleidooi voor ingrijpende politieke hervormingen. De schrijvers hebben vooral de Amerikaanse grondwet en de jonge grondwet van Taiwan als voorbeeld genomen, maar grijpen ook terug naar de idealen van de Chinese Communistische Partij. De Chinese staatsmedia negeren tot nu toe het bestaan van het manifest. (AP, Reuters)