Kort nieuws voorpagina

‘Code-Tabaksblat wordt nog niet genoeg nageleefd’

Amsterdam, 28 dec. - De naleving van de code-Tabaksblat is door de crisis nauwelijks verbeterd. Over beloningen blijft veel onduidelijk. Dat constateert de Vereniging van Effectenbezitters in een onderzoek dat gisteren is gepubliceerd. Pagina 11

Thailand stuurt Hmong terug

HUAY NAM KHAO, 28 dec. - Het Thaise leger is vanochtend begonnen met het uitzetten van 4.400 Hmong uit een vluchtelingenkamp naar buurland Laos. Thailand beschouwt de Hmong als economische migranten. Pagina 4

Senaat steunt zorgplan Obama

Washington, 28 dec. - De Amerikaanse Senaat heeft afgelopen donderdag ingestemd met de hervorming van het zorgstelsel. Met deze cruciale stemming is president Obama’s hervorming van het Amerikaanse zorgverzekeringsstelsel nabij. Pagina 4

Kritiek op China om straf dissident

Peking, 28 dec. - De Verenigde Staten en enkele Europese landen hebben felle kritiek geuit op de veroordeling van een Chinese dissident die elf jaar gevangenisstraf kreeg wegens ondermijning van de staat. Pagina 5

IJsland verhoogt btw-tarief

Reykjavik, 28 dec. - IJsland heeft vanaf 1 januari het hoogste btw-tarief ter wereld: 25,5 procent, 1 procentpunt hoger dan nu. De staatsschuld zal waarschijnlijk oplopen tot 28 miljard euro, 320 procent van het bbp. Pagina 11

De Jong, Gerritsen en Wüst naar OS

Heerenveen, 28 dec. - Op het olympisch kwalificatietoernooi hebben schaatsers Bob de Jong (5.000 meter), Annette Gerritsen en Ireen Wüst (beiden 1.500 meter) zich geplaatst voor de Winterspelen in Vancouver in februari. Pagina 13

Marcus Bakker (CPN) overleden

Den Haag, 28 dec. - Marcus Bakker, voormalig leider van de CPN, is donderdag op 86-jarige leeftijd overleden. Pagina 2

Kerstrede Beatrix

Amsterdam, 28 dec. - Koningin Beatrix toont zich bezorgd over de teloorgang van het ‘wij-gevoel’ in de wereld van internet. „Met virtuele ontmoetingen wordt die leegte niet gevuld”, zei de koningin in haar kersttoespraak. Pagina 3 en 7 (tekst toespraak)