Kort nieuws Economie

Productie industrie herstelt in 2010

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 28 dec. - De industriële productie in Nederland groeit in 2010 met circa 3,5 procent. Dat voorspelt het economisch bureau van ING in een gisteren verschenen rapport. De industrie profiteert vooral van groeiende vraag uit het buitenland, waar afnemers door het einde van de recessie weer wat meer voorraden aanleggen, aldus de ING-economen. De industriële productie is overigens nog lang niet terug op het niveau van voor eind 2008, toen de industrie met een enorme terugval te maken kreeg. De bezetting van het machinepark blijft laag en ook de vraag naar personeel zal in 2010 niet toenemen.

China wil munt niet versterken

Peking, 28 dec. - De Chinese premier Wen Jiabao wil niet toegeven aan internationale druk om de Chinese munt, de yuan, te versterken. Jiabao zei dat gisteren tegen het Chinese staatsbureau Chio. Door de waarde van de yuan kunstmatig relatief laag te houden, stimuleert China de eigen export. China gaat Duitsland dit jaar naar verwachting inhalen als ’s werelds grootste exporteur. Het aandeel van China in de wereldhandel stijgt in 2009 volgens hem tot boven de 9 procent, vergeleken met 8,86 procent in 2008. (ANP)

Autoproductie in België gehalveerd

Brussel, 28 dec. - De vier Belgische autofabrieken hebben in 2009 naar schatting 517.000 auto’s geproduceerd. Dat is een historisch dieptepunt en een kwart minder dan het vorige jaar. Enkele jaren geleden produceerden Audi Brussel, Opel Antwerpen, Volvo Gent en Ford Genk nog ruim 1 miljoen auto’s. De daling is het gevolg van de ineenstorting van de autoverkoop in Europa, vooral tijdens het eerste half jaar. (ANP)