Kort nieuws Buitenland

Ruim dertig doden bij aanslagen op pelgrims in Irak

Bagdad, 28 dec. - Meer dan dertig mensen zijn sinds dinsdag in Irak gedood en 160 gewond bij een reeks aanslagen op pelgrims die zich verzamelden voor Ashura. Dat is de herdenking door shi’itische moslims van de dood van imam Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed. Gisteren, de dag van Ashura, vielen vijf doden bij een aanslag in Tuz Khormatu in het noorden van Irak. De autoriteiten hadden zeer strikte veiligheidsmaatregelen getroffen, met name in Kerbala, waar honderdduizenden pelgrims samenkwamen. Hussein stierf in 680 in een slag bij Kerbala. (AFP, AP)

Turkse militairen vast om ‘complot’

Ankara, 28 dec. - Acht Turkse militairen zijn aangehouden op verdenking van een samenzwering om vicepremier Bulent Arinc te vermoorden, zo heeft het leger zaterdag bekendgemaakt. Het onderzoek werd gelanceerd nadat een bewaker verscheidene malen een auto met twee officieren bij het huis van Arinc had gesignaleerd. In Turkije wordt gespeculeerd over toenemende spanningen tussen de regerende, conservatief-islamitische AK-partij, waarvan Arinc een prominente vertegenwoordiger is, en de strijdkrachten die gelden als waakhond van het secularisme. (Reuters)

Acht doden bij aanslag in Kashmir

Islamabad, 28 dec. - In Muzaffarabad, de belangrijkste stad van Pakistaans Kashmir, zijn gisteren zeker acht doden en tachtig gewond gevallen bij een zelfmoordaanslag tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de shi’itische herdenkingsdag Ashura. In Kurram, een tribale regio bij de Afghaanse grens, is gisteren een lokale bestuurder met vijf familieleden gedood door een bomaanslag. Een Amerikaanse aanval met een onbemand vliegtuigje in Noord-Waziristan kostte zaterdag dertien levens. Het is onduidelijk of daarbij burgers zijn gedood. (AP, Reuters)

Kaping Chinees schip voorbij

Peking, 28 dec. - Een Chinees vrachtschip met 25 opvarenden is gisteren vrijgekomen, ruim twee maanden nadat het gekaapt was door Somalische piraten. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua is het kolenschip De Xin Hai bevrijd door de Chinese marine. Xinhua liet in het midden of er geweld is gebruikt of losgeld is betaald. Gisteren zei een piraat dat een helikopter vier miljoen dollar losgeld op het dek van de De Xin Hai had gegooid. (Reuters, BBC)

Weer twee Ierse bisschoppen weg

Dublin, 28 dec. - Aan de vooravond van Kerstmis hebben opnieuw twee bisschoppen in Ierland hun ontslag aangeboden. Aanleiding is het onderzoeksrapport dat begin december uitkwam over stelselmatig seksueel misbruik van honderden minderjarigen door tientallen priesters en andere geestelijken in het bisdom Dublin in de periode 1975 tot 2004. Éamonn Walsh en Ray Field kondigden op Kerstavond hun vertrek aan, nadat eerder Donal B. Murray en James Moriarty waren opgestapt. (AFP)

Weer ontsnapping uit Belgische cel

Namen, 28 dec. - Uit de gevangenis in het Belgische Namen zijn gisterenavond twee gedetineerden ontsnapt. De twee mannen van 25 en 28 jaar oud zouden, nadat ze waren gelucht, kortstondig een vrouwelijke cipier hebben gegijzeld alvorens ze de benen namen. De politie had vanmorgen nog geen spoor van de twee. Ze zaten vast wegens diefstal en drugscriminaliteit. Het was de derde keer in vier dagen dat gedetineerden in België ontsnapten. (ANP)

Advocaat Malcolm X overleden

New York, 28 dec. - De Amerikaanse burgerrechtenadvocaat Percy Sutton is zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats New York. Sutton stond als jonge advocaat Malcolm X terzijde, die streed voor gelijke rechten van Afro-Amerikanen in de VS in de jaren zestig. Hij groeide later zelf uit tot een van de belangrijkste zwarte politieke leiders van de VS. Hij was vooral actief in New York. (AFP, Reuters)