Kort nieuws Binnenland

Reclamebureau voor vaccinatie tegen kanker

Bilthoven, 28 dec. - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voor een nieuwe inentingscampagne tegen baarmoederhalskanker het reclamebureau ComBat in de arm genomen. Het bureau moet ervoor zorgen dat meer meisjes komen opdagen voor de prik. Een woordvoerder van het RIVM bevestigde vandaag een bericht hierover in Trouw. Bij de eerste vaccinatieronde in maart van dit jaar kwam maar net de helft van de 13- tot 16-jarige meisjes de inentingen halen. Het RIVM wijt dat vooral aan de ouderwetse voorlichting. Die sloeg niet aan bij de doelgroep en had te lijden onder tegengeluiden op internet. (ANP)

‘CDA verliest om economische koers’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 28 dec. - Het CDA verliest veel kiezers omdat de partij aan het „ploeteren en zoeken” is om op sociaal-economisch gebied de juiste koers te vinden. Dat zegt onderzoeker Peter Kanne van TNS NIPO in een toelichting op de jongste peiling van zijn onderzoeksbureau, waarin de christen-democraten met een historisch lage score van 21 zetels de vierde partij van Nederland zijn. Het CDA heeft nu 41 zetels in de Tweede Kamer. Veel CDA-kiezers betreuren volgens Kanne dat hun partij is meegegaan met de wens van de PvdA om volgend jaar niet te bezuinigen, en stappen over naar de VVD, die in de peiling vijf zetels stijgt.

Tweede dode na ongeluk ‘Beagle’

Rotterdam, 28 dec. - Het auto-ongeluk met medewerkers van het VPRO-programma Beagle, vorige maand in Argentinië, heeft een tweede leven geëist. De VPRO maakte gisteren bekend dat historica Jane Cameron is bezweken aan de verwondingen die ze op 11 november opliep. Eerder overleed de Nederlandse Petra Niegeman. Ze was op bezoek bij haar partner Charles Kersten. De auto waarin de slachtoffers zaten, kwam in botsing met een vrachtwagen op 60 kilometer van Puerto Madryn. Twee andere medewerkers raakten gewond. De Britse Cameron was gespecialiseerd in de Falklandeilanden en was aan boord van de Clipper Stad Amsterdam gekomen om mee te werken aan een uitzending over Vuurlandse indianen. (ANP)

Vier doden door ongeval Rotterdam

Rotterdam, 28 dec. - Een zware aanrijding zaterdagavond in Rotterdam heeft vier mensen het leven gekost. Dat meldde de politie gisteren. Twee slachtoffers overleden ter plekke, twee slachtoffers overleden gisteren in het ziekenhuis. Bij de aanrijding in de deelgemeente Delfshaven waren een personenauto met vijf inzittenden en een pick-uptruck betrokken. De overleden slachtoffers zaten in de personenauto. De auto zou geen voorrang hebben verleend, waarna de pick-uptruck de auto aanreed. (ANP)