Koninklijke kijkcijfers

De kerstboodschap die Koning Juan Carlos dit jaar uitsprak, blijft dagen na haar uitzending voor polemiek zorgen. Niet vanwege de inhoud: er is meer politieke eenheid nodig, juist in deze tijd van crisis. Deze werd door politici van links en rechts onderschreven. De ophef gaat daarentegen om het marktaandeel dat de koning haalde in Baskenland.

Het was dit jaar voor het eerst dat de Baskische regionale publieke omroep de koninklijke kerstrede uitzond. Dit kan, nu er voor het eerst een regioregering is zonder de nationalisten. Het aantal kijkers dat de koning via de (Spaanstalige) regiozender ETB-2 trok, kreeg de volgende dag dan ook veel aandacht.

kerstboodschap

In de onderste staafgrafieken is te zien dat bijna een kwart van de kijkers op kerstavond afstemde op ETB-2. Meer dan op de regiozenders van Galicië, Andalucië en Catalonië. Vooral in die laatste regio heeft een relatief groot deel van de bevolking, net als in Baskenland, weinig op met de centrale staat Spanje en zijn koning.

Volgens de rechtse PP toonde dit aan dat ,,de burgers in Baskenland normaler zijn dan sommige politici willen doen geloven” -- een duidelijke verwijzing naar de Baskische nationalisten van de PNV. Die partij echter verwees liever naar het gemiddelde marktaandeel dat de koning haalde op alle zenders waarop hij in Baskenland te zien was geweest: 13,5 procent. ,,86,5 procent van de bevolking is dus niet geïnteresseerd in de rede van de koning.”

    • Merijn de Waal