Klaag alleen nog maar over klagers

Ach arm Nederlandje. Ach, arme burgertjes. Ze kunnen nergens klagen (nrc.next, Nederland, 23 dec.)! Maar volgens Frank Ankersmit moeten we toch vooral proberen te blijven klagen. Maakt eigenlijk niet uit waarover; als we maar de bek opentrekken. Wat is dat voor iets belachelijks? Zijn we zover doorgeslagen dat we zelfs mensen de schuld gaan geven van het weer? Het werd eens tijd om deze veel te groot geworden zijtak van de welvaart goed te snoeien.

Ik begrijp heel goed dat de NS geen hotels hoeft te regelen. Het is te gek voor woorden om een transportdienst te beschuldigen van gebrek aan onderdak. Een negatief reisadvies zegt wat mij betreft voldoende: ga gewoon niet reizen.

En klaag vooral niet. Het enige waar wat mij betreft nog over geklaagd mag worden, is het vele gezeur van boze burgers. Klagen en zeuren is simpelweg te makkelijk.

Jan-Willem Hordijk

Ede

    • Jan-Willem Hordijk Ede