Japan laat schulden verder oplopen

Met recorduitgaven, leidend tot recordschulden, wil Japan komend jaar de economie draaiende houden. Afgelopen vrijdag stemde het kabinet in met uitgaven van 92.290 miljard yen (700 miljard euro) voor het begrotingsjaar dat ingaat op 1 april 2010. Wegens de economische crisis staan tegenover deze uitgaven belastinginkomsten van slechts 37.400 miljard yen (284 miljard euro) – de laagste belastingopbrengsten sinds 1984.

„Ik heb mijn uiterste best gedaan”, zei premier Yukio Hatoyama afgelopen vrijdag, „om geld beschikbaar te stellen voor de ondersteuning van het opvoeden van kinderen, werkgelegenheid, sociale voorzieningen en het milieu.”

Opvallend in de begroting is dat de uitgaven voor sociale voorzieningen met 10 procent stijgen, terwijl de uitgaven aan wegen, dammen en andere infrastructuur met 18 procent omlaag gaan ten opzichte van het lopende boekjaar. Publieke werken waren het favoriete vehikel van de vorige regering van de conservatieve Liberaal Democratische Partij (LDP) om de bouwbedrijven waar 10 procent van de beroepsbevolking werkt, aan zich te binden.

Hatoyama’s Democratische Partij maakte afgelopen zomer een einde aan decennia conservatieve dominantie van de LDP. Hatoyama wil aandacht voor de problemen van de stedelijke middenklasse, zoals het combineren van werk en kinderen in een land dat mondiaal gezien een extreem laag geboortecijfer kent. Tegelijkertijd explodeert het aantal bejaarden wegens de hoge levensverwachting.

Het niveau van de Japanse staatsschuld zal verder stijgen tot recordhoogtes. Geen enkel ander modern, geïndustrialiseerd land heeft ooit zo’n hoge staatsschuld gehad als het huidige Japan. Ruim 20 procent van de begroting van 2010 zal opgaan aan het afbetalen van schulden. De overheid verwacht in 2010 een groei van 1,4 procent, de eerste groei in drie jaar.