Internationaal kort

VN-chef: blokkade van Gazastrook is onacceptabel

New York. Israël moet onmiddellijk de „onacceptabele en contraproductieve blokkade” van de Gazastrook opheffen. Dat heeft VN-chef Ban Ki-moon geschreven op zijn website. Hij vindt dat er meer moet worden gedaan om de schade die het Israëlische leger een jaar geleden heeft aangericht, te herstellen. In de Gazastrook werden bijeenkomsten gehouden om het conflict van een jaar geleden te herdenken. Daarbij kwamen 1.400 Palestijnen om het leven. In het commentaar op zijn website schrijft Ban dat de oorzaken van de Gazaoorlog niet zijn aangepakt. Hoewel er na de oorlog relatief weinig geweld was in het afgelopen jaar, schrijft Ban, is er geen duurzame wapenstilstand in de Gazastrook. „De kwaliteit en de kwantiteit van de humanitaire hulptoevoer is ontoereikend, en economische en opbouwwerkzaamheden zijn verlamd”, aldus Ban. (AP)

Vijf doden bij aanslag op shi’ieten Pakistan

ISLAMABAD. Bij een zelfmoordaanslag op een bijeenkomst van shi’itische moslims in Pakistan zijn gisteren ten minste vijf doden en tachtig gewonden gevallen. De dader bracht zijn explosieven tot ontploffing toen de politie hem controleerde bij een checkpoint in Muzaffarabad, de hoofdstad van Pakistaans Kashmir. Zo’n duizend mensen waren bijeengekomen om de dood van een shi’itische heilige te herdenken. Het was volgens de politie een zeldzame sektarische aanslag in een gebied dat geen historie heeft van extremistisch geweld. Kashmir is verdeeld in een Indiaas en een Pakistaans deel en wordt door beide landen geclaimd. Moslimmilitanten strijden voor de bevrijding van Kashmir uit handen van India. Maar hoewel er in Muzaffarabad trainingskampen voor anti-Indiase rebellen waren, hebben zij vooral aanslagen gepleegd in het Indiase deel van Kashmir. (AP, Reuters)