IJsland heeft vanaf 2010 belastingrecord

IJsland heeft vanaf 1 januari het hoogste btw-tarief ter wereld: 25,5 procent. De verhoging van de omzetbelasting met 1 procentpunt maakt deel uit van een omvangrijke belastingverhoging, die moet bijdragen aan het terugdringen van de staatsschuld, die eind volgend jaar volgens de IJslandse Centrale Bank zal zijn opgelopen tot 5.150 miljard IJslandse kroon (28 miljard euro), wat neerkomt op 320 procent van het bruto binnenlands product.

Van de 5.150 miljard kroon schuld is circa 800 miljard kroon het gevolg van Icesave, de internetspaarbank van de failliete IJslandse bank Landsbanki. Dit bedrag staat nog niet helemaal vast, omdat het IJslandse parlement deze week nog moet stemmen over het zogeheten Icesave-akkoord. Dat heeft de IJslandse regering in oktober met Nederland en het Verenigd Koninkrijk gesloten – de twee landen waar Icesave actief was . Volgens het akkoord krijgt IJsland leningen – 1,3 miljard euro van Nederland en 2,3 miljard pond van Groot-Brittannië – zodat de IJslandse regering de garantie van 20.887 euro kan betalen aan spaarders die hun tegoeden kwijtraakten toen Landsbanki in oktober 2008 failliet ging. Het totale bedrag dat IJsland moet betalen komt overeen met circa 40 procent van de nationale economie.

Behalve de btw-tarieven gaan ook andere belastingen en de accijnzen op tabak, alcohol en benzine met ingang van januari omhoog. Volgens het Internationale Monetaire Fonds daalt de koopkracht in IJsland in 2010 met 15 procent. Door dit vooruitzicht groeit het verzet tegen het Icesave-akkoord: de meeste inwoners van IJsland willen niet opdraaien voor het failliet van Landsbanki.

Van alle inwoners van IJsland is volgens een enquête 70 procent tegen het Icesave-akkoord, waarmee het parlement al een half jaar worstelt. Het debat moet voor Nieuwjaar zijn afgerond.

    • Jan Gerritsen