Iets leuks met lever

Spelletje doen wie de dikste buik heeft? Of wie de meeste pudding gegeten heeft? (Ik.) (Pudding Malakof, een heerlijke pudding met peren en appelen en rozijnen en drank en room en lange vingers – mmm.) En ’t is allemaal nog niet voorbij want nu is het nog kerstvakantie en oudejaarsavond nadert alweer en het wordt vroeg donker en wat doet een mens als het vroeg donker wordt? Juist. Koken. Zelf pasta maken, of een kerststol.

Alle twee gedaan, de kerststol met een broodbakkende vriend die de leiding had en die ook heel goed bleek te kunnen kneden, met een mooie lange rolbeweging over het aanrecht. Brood kneden, pasta kneden trouwens ook, is fijn werk, het is prettig om het deeg onder je handen te voelen veranderen van losse elementen in een plakkerige brij, en uiteindelijk in een warm elastisch geheel.

En nog fijner is dat je daarna een brood hebt, vol krenten en rozijnen en met spijs erin ook nog. Het woord ‘kerststol’ moet maar snel vervangen worden door krenten-rozijnenbrood, dan is er niets meer wat ons verhindert om er nog veel te maken, behalve dan die mogelijke dikke buik.

Aan tafel bij de zeewolf in folie natuurlijk ook gesprekken over eten gevoerd. Een van ons is vegetariër uit principe, vanwege het dierenleed. Veel vegetariërs staan nog wel enigszins tolerant tegenover vis, maar als je vanwege het leed dat dieren ondervinden vegetariër bent, is vis eerder erger dan minder erg. Als er één diersoort is waarmee we uiterst onverschillig omspringen zijn het de vissen wel, we laten ze doodleuk stikken.

Hè, gezellig onderwerp zo in de laatste dagen van december. Het is beter hier even over op te houden. Niemand trekt zich er trouwens iets van aan las ik, de consumptie van vlees neemt niet erg af.

Nu de dieren toch weer in zo groten getale zijn geslacht is er reden te meer om een stukje orgaanvlees te eten – delen die altijd over blijven omdat de meeste mensen uitsluitend geïnteresseerd zijn in de bouten en filets enz. En als je toch vlees eet zou je het hele dier moeten eten, ik propageer dit wel vaker. Nu heb ik een extra aanleiding omdat vrienden die een heel lam hadden ingekocht, nog zaten met de niertjes en de lever. Zouden we daar niet eens iets leuks mee kunnen doen?

Nou en of. De niertjes gebakken met sherry bij wijze van borrelhapje, en de lever met komijn en yoghurtsaus opgesnoept.

Maak eerst de yoghurtsaus: stamp in een vijzel komijn fijn met een half teentje knoflook en peper en zout. Vermeng dat met de yoghurt en een lepel olijfolie.

Snij de lever in reepjes, verwijder al doende de vliezen die er nog in zitten. Droog de reepjes met keukenpapier en bestrooi ze met peper en zout en komijnzaad. Bak ze op hoog vuur in olijfolie aan alle kanten bruin en zet dan het vuur meteen uit, ze moeten niet helemaal grijs en gaar worden. Strooi wat Spaans paprikapoeder (dat heeft een lichte rooksmaak) over de lever.

Maak vinaigrette voor de kropsla en hussel hem daarmee om. Schik de sla aan een kant op een groot bord en bestrooi hem met granaatappelpitten. Leg de lever op de andere helft van de schaal en zet het kommetje yoghurtsaus erbij. Strooi wat gehakte peterselie over het geheel.

    • Marjoleine de Vos