'Het liep vanaf het begin lekker'

De Nederlander Co Stompé versloeg gisteravond op de WK darts (PDC) de Engelse favoriet Mervyn King.

The King uitschakelen op een WK darts is niet voor iedereen weggelegd. Maar Co Stompé overrompelde gisteravond de als vijfde geplaatste Engelsman Mervyn King in de tweede ronde – voor eigen publiek nog wel, in het Alexandra Palace in Londen. Stompé, zelf nummer 28 op de plaatsingslijst, won met 4-2.

U speelde op zeer hoog niveau, met een gemiddelde van 99 per beurt.

„Het liep vanaf het begin lekker. King begon met 180 en hij kreeg meteen een 180 terug van mij. Toen was de toon gezet. Ondanks een paar missers heb ik dat ritme redelijk kunnen vasthouden.”

Had u hem al eerder verslagen?

„Ja, ik had tien jaar geleden op het Lakeside-toernooi ook al eens van hem gewonnen. Maar hij blijft een hele lastige om te verslaan.”

Wat maakt King zo bijzonder?

„Hij haalt in de trainingsruimte een niveau waaraan weinig spelers kunnen tippen. Dan is hij minimaal gelijkwaardig aan Raymond van Barneveld of Phil Taylor. Niemand maakt zoveel trainingsuren als hij. Als ik aankom voor de wedstrijd staat hij al twee uur in te gooien. Misschien is dat wat te veel, want in de wedstrijd haalt hij dat hoge niveau vaak niet. Als je hem continu onder druk houdt, gaat hij kansjes missen.”

Kunt u de finale halen?

„We moeten niet op de zaken vooruitlopen, maar het per wedstrijd bekijken. Zoals ik nu speel, heb ik altijd een kans om te winnen, ook tegen mijn volgende tegenstander, Mark Dudbridge.”

Wie is favoriet voor de titel?

„Dan praat je altijd over Phil Taylor, maar ook hij is te verslaan. Maar je hebt ook altijd Van Barneveld. En misschien wel een andere Nederlander. Wie zal het zeggen?”

    • Rob Schoof