Elitezoon met een bezorgde vader

Verdachte Abdulmutallab (23) komt uit een gegoede Nigeriaanse familie.

Umar Farouk Abdulmutallab, the suspect in the Detroit bound U.S. airliner on Christmas day, is shown in this undated photograph released to Reuters on December 26, 2009. U.S. authorities on Saturday charged Abdulmutallab, a 23-year-old Nigerian man, with trying to blow up Northwest Airlines flight 253, a Delta-owned Airbus 330 , with high explosives and were investigating his claim that he had links to al Qaeda. REUTERS/saharareporters.com/Handout (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW TRANSPORT) QUALITY FROM SOURCE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Reuters

Hij bezocht hoog aangeschreven, internationale opleidingen in Afrika, Europa en het Midden-Oosten. Hij bewoonde een appartement in de welvarende, Londense wijk Marylebone. En hij probeerde, vergeefs, om zichzelf en bijna driehonderd medepassagiers en bemanningsleden te laten neerstorten in Detroit.

Umar Farouk Abdulmutallab (23) past in het profiel van de vrome moslim van gegoede komaf die zich na een proces van radicalisering toelegt op het plegen van terreurdaden in naam van de islam.

Net als veel andere kinderen uit de elite in het olieproducerende Nigeria genoot Abdulmutallab zijn opleiding grotendeels in het buitenland. Eerst aan de Britse School in Togo en vanaf 2005 aan het University College in Londen. Aan deze instantie studeerde Abdulmutallab zomer 2008 af als werktuigbouwkundig ingenieur.

Abdulmutallabs vader, Alhaji Umaru Mutallab, was in de jaren zeventig minister en ging deze maand met pensioen na tien jaar directeur te zijn geweest van een van Nigeria’s grootste financiële instellingen, First Bank. De familie komt uit het overwegend islamitische noorden van Nigeria.

Vader Mutallab lichtte vorige maand de Amerikaanse ambassade in over zijn zorgen omtrent zijn zoon, zo hebben de Amerikanen bevestigd. Mutallab deed dit, zo staat in een verklaring van de familie, na Umars „verdwijning en onderbreking van contact terwijl hij in het buitenland studeerde”.

Enkele medestudenten in Londen hebben tegen persbureaus gezegd dat Abdulmutallab zijn geloof serieuzer leek te nemen dan zijn studie, maar dat hij geen tekenen vertoonde van radicalisering.

Cruciaal lijkt de relatief korte periode sinds Abdulmutallab vanuit Londen naar Dubai vertrok. Hij liet de door zijn vader gefinancierde vervolgopleiding daar voor wat deze was en reisde naar eigen zeggen zelfstandig naar Jemen, waar islamitische extremisten uit Saoedi-Arabië aan invloed winnen. Abdulmutallab claimt dat hij dit najaar in Jemen instructies en materiaal heeft gekregen van Al-Qaeda voor het plegen van zijn terreurdaad. De Amerikaanse onderzoeksautoriteiten zeggen geen aanwijzingen te hebben dat Abdulmutallab deel uitmaakte van een groter geheel.

Westerse inlichtingendiensten vrezen al enkele jaren voor groeiend extremisme in Nigeria, en voor banden tussen Nigeriaanse extremisten en strijders van Al-Qaeda in landen als Mali en Niger. Voor zover bekend is er nog geen hard bewijs geleverd voor dergelijke banden.