De ziel is altijd bedroefd

None

Je zou het niet direct zeggen met de beelden van verbouwereerde beleggers nog op het netvlies, maar de wereld van het grote geld heeft betrekkelijk weinig last van de crisis.

Er zijn namelijk betrouwbaarder barometers dan de AEX of de Dow Jones, zoals het succes van de meest luxe verwententen. En daarmee gaat het prima: ‘Sinds het uitbreken van de recessie wordt het sauna-arrangement bijvoorbeeld vaker verkocht: vijf uren in een privésauna, inclusief seks, voor ruim 1.200 euro,’ aldus Zoë Vialet in nrc.next vorige week. Ze runt een zelfverklaard high class escortbureau, ‘een wereld van champagne, bubbelbaden en luxe hotels’.

Een vlucht in drank en seks in tijden van crisis en ondergang ademt de sfeer van een fin de siècle, de decadentie van het Romeinse Rijk in zijn nadagen of van de wereld van Des Esseintes, hoofdpersoon van J.K. Huysmans’ roman Tegen de keer (1884). Moe van de wereld van zin en nut trekt hij zich terug op het platteland om daar een aards paradijs te creëren, maar dan een paradijs van uiterlijk vertoon en kunstmatig genot. Hij verafschuwt iedereen die moet werken voor zijn geld. Om zijn eigen leven de vervulling te geven waarnaar hij op zoek is, bouwt hij een slaapkamer ingericht als eenvoudige monnikencel, maar dan met wanden van zijde; hij laat zijn schildpad bekleden met goud en dure stenen (waarna de schildpad spoedig sterft); trakteert een jongen drie maanden op dure hoeren om van hem een lustmoordenaar te maken en hij laat naakte negerinnen optreden als bediendes.

Wordt hij er gelukkiger van? Productiever? Nee, immers: ‘de ziel ziet niets dat haar niet bedroeft, als zij erover nadenkt’. Nu valt er natuurlijk niets te zeggen over de gemoedstoestand van de captains of industry die zich een weekeinde lang laten verwennen bij een arrangement van 4.600 euro (exclusief hotel en eten). Maar als de desillusie die Des Esseintes doormaakt enige indicatie is voor het effect van kunstmatig verwennen, dan is wel duidelijk dat we het voor een voorspoedig herstel van de crisis niet moeten hebben van de gasten van Zoë Vialet.

Toef Jaeger

    • Toef Jaeger