De doorkijkdouaniers komen

Het is een kwestie van tijd voordat de doorkijkdouaniers ons allemaal op het scherm krijgen als we willen vliegen. In de Verenigde Staten wordt al gevraagd om verscherping van de controles op inkomende vliegtuigen. En dus bodyscans. Schiphol heeft kennelijk vijftien van die doorkijkapparaten maar mag ze, volgens het hierboven gelinkte New York Times-bericht, niet

Het is een kwestie van tijd voordat de doorkijkdouaniers ons allemaal op het scherm krijgen als we willen vliegen. In de Verenigde Staten wordt al gevraagd om verscherping van de controles op inkomende vliegtuigen. En dus bodyscans.

Schiphol heeft kennelijk vijftien van die doorkijkapparaten maar mag ze, volgens het hierboven gelinkte New York Times-bericht, niet gebruiken voor vluchten naar de VS. In Amerika zijn er maar 40 op 19 vliegvelden.

De privacy-bezwaren zullen ook in Nederland wijken als de Nigeriaanse kerstterrorist er mee gevangen had kunnen worden. Nooit achteraf te bewijzen, dus maar geen risico nemen en de volgende schaal van veiligheid eisen. Zo gaat het vaak.

Er zijn ook bedenkingen. Bijvoorbeeld Dimitri Tokmetzis raadt politici die de minister van justitie willen interpelleren aan eerst diep adem te halen. Deze Amerikaanse GrrlScientist voorziet dat naakt reizen de norm wordt als de politiek zich geroepen voelt flinker en flinker te doen.

Bits of Freedom nodigt u uit hier op Etherpad een gezamenlijke column te schrijven over de opkomst van de bodyscan.

Schiphol zegt hier in het NOS Journaal dat de beelden van de bodyscan kunnen worden geanalyseerd door computersoftware. Een gluurder zou dan niet meer nodig zijn.

Hoe de oorspronkelijke bodyscan wordt ingezet is te zien in dit geruststellende CNN-filmpje.

PS. Dank aan Steven de Jong, die Opklaringen geïnspireerd waarnam.

    • Marc Chavannes