Amerikaanse Senaat keurt zorgplan goed

Na een cruciale stemming in de Senaat is de door president Obama beloofde hervorming van het Amerikaanse zorgverzekeringsstelsel nabij. Amerikaanse politici maken zich op voor een laatste, harde onderhandelingsronde begin januari.

De Senaat stemde afgelopen donderdag in met de hervorming van het zorgstelsel. Daarmee is de behandeling van de nieuwe zorgwet in de Senaat na maanden van moeizame onderhandelingen ten einde. De zorgwet uit de Senaat moet nu worden afgestemd met een zorgwet uit het Huis van Afgevaardigden, die in november al werd goedgekeurd maar op bepaalde punten verschilt met de wet uit de Senaat. Daarna moet Obama de wet met zijn handtekening bekrachtigen. Dat zal vermoedelijk in januari zijn.

Voor Obama, wiens populariteit de laatste maanden sterk is afgenomen, is de stemming een belangrijke overwinning. Na afloop zei hij dat de VS „nu ongelooflijk dichtbij het verwezenlijken van de hervorming van het zorgstelsel zijn”. De afstemming van de twee wetten is echter niet eenvoudig. Twistpunten zullen vooral zijn: de oprichting van een overheidsbedrijf dat concurrerende polissen aanbiedt en de financiering van abortus.

De stemming in de Senaat verliep langs strikte partijlijnen: 60 democraten stemden in met de wet, 39 Republikeinen stemden tegen. Eén Republikein was niet aanwezig. Het was voor het eerst sinds 1895 dat de Senaat op Kerstavond bijeenkwam voor een stemming.

Het Amerikaanse zorgverzekeringsstelsel is het duurste ter wereld, terwijl 46 miljoen Amerikanen onverzekerd zijn. Obama beloofde tijdens de verkiezingen het zorgstelsel te hervormen. In de nu aangenomen plannen zullen ruim 30 miljoen onverzekerden de komende tien jaar verzekerd worden, vooral via subsidies aan de laagste inkomens.

Republikeinse politici hebben gezegd alles op alles te zetten om de wet nog tegen te houden of in ieder geval verder uit te kleden. Mitch McConnel, leider van de Republikeinen in de Senaat, zei: „Dit gevecht is nog niet voorbij”. Obama’s regering probeerde de verschillen tussen de twee wetten te bagatelliseren. Het Witte Huis zei gisteren dat de wetten „vrijwel identiek” zijn. (AP)