Amerikaan loopt naar Noord-Korea

Een Amerikaanse mensenrechtenactivist is op Eerste Kerstdag vanuit China illegaal Noord-Korea binnengekomen. De 28-jarige Robert Park maakte de oversteek over de bevroren grensrivier de Tumen naar het stalinistische Noord-Korea waar hij aandacht wilde vragen voor de schending van de mensenrechten door het regime. Hij is vermoedelijke door Noord-Koreaanse grenswachten opgepakt. Van Park is tot dusver niets meer vernomen.

De activist had brieven bij zich voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il waarin hij deze opriep terug te treden en de kampen voor politieke gevangenen te sluiten. De oversteek van Park komt enkele maanden na de vrijlating van twee Amerikaanse journalisten die eveneens bij de Tumen waren opgepakt en vervolgens tot jaren dwangarbeid werden veroordeeld. Zij konden Noord-Korea verlaten na persoonlijke bemiddeling van oud-president Bill Clinton. (Reuters, AP)