4 redenen om tv te kijken

Nederland, Amsterdam, 01-10-2009 Journalist en schrijver David Simon bracht een jaar lang door bij de afdeling moordzaken van de politie in Baltimore en schreef daarover een boek. Zijn verhalen zijn de basis voor de amerikaanse tv serie The Wire. foto: Bram Budel Budel, Bram

1 interview

Wintergasten

Ned. 2, 20.25 - 22.00u.

Tweede aflevering van Wintergasten (VPRO), de internationale variant van Zomergasten. Presentator Raoul Heertje spreekt vanavond met David Simon, producer, schrijver en oud-journalist. Hij werd vooral bekend met The Wire, de bejubelde HBO-televisieserie waarvan hij de bedenker, producer en de voornaamste schrijver is. In The Wire gebruikt David Simon elementen uit het stramien van de traditionele politieserie om zo de kijker te confronteren met fundamentele problemen in de Amerikaanse samenleving.

2 buitenaards

Alien

RTL7, 20.30 - 22.45u.

Niet de actie maar de ijzige rust maakt Alien tot een van de engste sciencefictionfilms uit de filmgeschiedenis. Vanaf de allereerste stille beelden, als de ruimtebemanning ontwaakt uit hun slaapcocon, hangt de dreiging in de lucht. Onvergetelijk is de uitgelaten scène aan de eettafel, waar een bleek bemanningslid aanschuift die net hersteld lijkt te zijn van een aanval door een buitenaards wezen. Gezellige boel, totdat het huiselijke tafereel een wel heel akelige wending neemt. Die uitgekiende afwisseling tussen normaal en buitengewoon is het geheime wapen van de regisseur. (Ridley Scott, 1979).

3 Blut

Maximum Bereikt

Ned. 3, 21.25 - 22.00u.

In het programma Maximum Bereikt geeft presentator Ruben Nicolai hulp aan jongeren die hun financiële situatie niet op orde hebben. Een budgetcoach van het Nibud geeft de jongeren advies.

4 familiediner

Festen

Canvas, 23.00 - 00.45u.

Zelfmoord, overspel, incest en nog een aantal kleinere verschrikkingen komen uit de kast op de zestigste verjaardag van een Deense hoteleigenaar. Alom bejubeld en bekroond, voortreffelijk geacteerd familiedrama dat mede dankzij de wendbare digitale Dogma-cameraatjes verfrissend realistisch lijkt. (Thomas Vinterberg, 1998).

Bekijk de volledige televisie-gegevens op pagina 23