'Zwemmen na de baby'

wolzak, thijs

Marleen Veldhuis (30) is wedstijdzwemster. Ze werd met de estafetteploeg gekozen als sportploeg van het jaar 2009.

Hoogtepunt van 2009:

„Dat ik brons won op de 50 meter vrij op het WK in Rome. De dag ervoor had ik de 50 meter vlinder verprutst. Die hele week voelde ik me al een beetje ziek. Ik baalde ontzettend. En toen toch brons.

In die week haalden we ook, met de estafetteploeg, een gouden medaille. Was ook geweldig. Maar we wáren al Europees en Olympisch kampioen op de korte en lange baan, en WK-kampioen op de korte baan. We hoefden alleen nog de WK lange baan binnen te halen. Dat deden we dus.”

Dieptepunt 2009

„Dat was die dag voor het hoogtepunt. Dat ik vijfde werd op de 50 meter vlinder. Ik was te gretig. Met zwemmen moet je snel, maar gecontroleerd bewegen. Ik raffelde het af, waardoor ik te weinig water pakte.”

Kerstwens:

Ik ben van plan te blijven zwemmen. Mijn baby is op 1 juni uitgerekend. Tot die tijd blijf ik trainen, wat minder dan normaal, vijftien uur per week in plaats van 25. En daarna? Ik wil meedoen aan de Olympische Spelen in Londen in 2012 en de Wereld Kampioenschappen in Shanghai in 2011. Als het niet kan, dan niet. Nu ik zwanger ben, heb ik eindelijk tijd om mijn scriptie te schrijven. Economie. Mijn doctoraal technische bedrijfskunde heb ik al. Dan ga ik daar iets mee doen.”

Wat doe je met Kerst?

„Bij mijn ouders. Ik ben de oudste van zes kinderen, de jongste is 11. Het is een van de weinige feestdagen dat we met z’n allen zijn. Voor mij is het een moment van bezinning.

    • Rinskje Koelewijn