VS zwakken dreigement sancties Iran af

Het einde van het jaar is het moment om de vorderingen in de nucleaire onderhandelingen met Iran „te evalueren”, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Daarmee zwakte het ministerie dinsdagavond een eerdere mededeling van het Witte Huis af dat over een week „een werkelijke tijdlimiet” afloopt voordat nieuwe sancties worden afgekondigd om Iran te dwingen het verrijken van uranium te bevriezen. Volgens het ministerie „komt er een moment waarop wij onze besprekingen over het land intensiveren”. Analisten maakten uit de tekst van het ministerie op dat Washington nog steeds niet Rusland en China heeft overtuigd van de noodzaak tot sancties.

Teheran heeft tot dusverre geen duidelijk antwoord gegeven op een voorstel van het Internationaal Atoomenergie Agentschap om het grootste deel van zijn laag-verrijkt uranium naar het buitenland te brengen, in ruil voor de levering van hoger verrijkt uranium voor zijn onderzoeksreactor in Teheran. Het voorstel heeft als consequentie dat Iran gedurende een jaar niet over voldoende uranium kan beschikken om desgewenst – Iran zegt overigens dat het dat niet wenst – een atoombom te ontwikkelen. Daarom wordt het door de onderhandelingspartners VS, Rusland en Frankrijk, die het hebben aanvaard, gezien als een vertrouwenwekkende maatregel. Op die manier zou tijd worden gewonnen om onderhandelingen over het omstreden Iraanse nucleaire programma in het algemeen op gang te brengen.

De Iraanse president, Mahmoud Ahmadinejad, veegde dinsdag in een toespraak elk idee van een deadline van tafel. De internationale gemeenschap, zei hij, „kan Iran zoveel tijdslimieten stellen als ze wil, wij trekken er ons niet van aan”, zei hij in Shiraz. Het idee van sancties wimpelde hij weg. „Iran is niet bang voor sancties en we zijn niet geïntimideerd.” Ahmadinejad herhaalde dat Iran wil praten met de buitenwereld „onder de juiste omstandigheden dat wil zeggen te midden van wederzijds respect”. (AFP, AP, Reuters)