Van OKT naar AKT

Vier dagen lang is ijsstadion Thialf in Heerenveen vanaf zondag het toneel van het olympisch kwalificatietoernooi. De voorgaande edities werden aangeduid met de afkorting OKT, deze keer heeft de scheidende hoofdsponsor van de schaatsbond zich verbonden aan de naam van het evenement. Vier dagen lang geen OKT maar een AKT – het Aegon Kwalificatie Toernooi. De verwijzing naar de Winterspelen is verdwenen.

Sven Kramer is de enige schaatser die al zeker is van deelname aan de Spelen, op de 5.000 en de 10.000 meter. Deelnemers die al aan de kwalificatie-eis hebben voldaan, kunnen zich direct plaatsen voor Vancouver, al houdt de schaatsbond per afstand altijd nog een aanwijsplek. Mogelijk komt er een tweede olympisch kwalificatietoernooi, op 22 en 25 januari, in geval van calamiteiten. Bijvoorbeeld om de geblesseerde Marianne Timmer in staat te stellen zich te plaatsen voor haar vierde en laatste Winterspelen.