Tv-kijken

zaterdag 26 december

An American in Paris

BBC 2, 14.55-16.45u.

Het is genieten van de prachtige liedjes van George en Ira Gershwin en het dynamische danswerk van Gene Kelly. In de kleurrijke finale van de musical komen de tekeningen van Toulouse-Lautrec en anderen letterlijk tot leven in een enerverend ballet. Met: Leslie Caron, Oscar Levant. (Vincente Minnelli, 1951)

Flushed away

BBC1, 16.00-17.20u.

Computeranimatiedebuut van de Britse Aardmanstudio (Wallace & Gromit). De beschermd opgegroeide huisrat Roddy komt terecht in het riool en moet zien te voorkomen dat een enorme pad de wereld zal verlossen van ratten. (David Bowers & Sam Fell, 2006)

Sjakie en de Chocoladefabriek

SBS 6, 20.15-22.40u.

Een visueel feest met als grootste troef Johnny Depp als fabrikant Willie Wonka, een personage voor wie in deze verbijsterende incarnatie geen ander woord past dan freak. Met: Freddy Highmore, Deep Roy. (Tim Burton, 2005)

Bad Santa

RTL 5, 22.20-0.05u.

Willie T. Stokes is een alcoholistische, cynische en uitgebluste middenveertiger met een groot talent voor schelden. Toch is hij elk jaar enkele weken kerstman in een winkelcentrum. En kraakt terloops de kluizen van grote warenhuizen. Met: Billy Bob Thornton. (Terry Zwigoff, 2003)

Bad Boys

RTL 7, 0.00-2.00u.

Schoffie probeert zich staande te houden in een jeugdgevangenis – een broeinest van misdaad – beheerst door de principes van het recht van de sterkste en bloedwraak. Met: Sean Penn, Esai Morales. (Rick Rosenthal, 1983)

Out of the past

BBC 2, 2.50-4.20u.

Klassieke film noir pur sang wordt wel de definitieve flashback-film genoemd. Private eye wordt verliefd op de, in opdracht van louche zakenman Kirk Douglas opgespoorde, femme fatale Jane Greer. Schroeiende dialogen en opmerkelijke lichtpatronen. Met: Robert Mitchum, Rhonda Fleming. (Jacques Tourneur, 1947)

zondag 27 december

Gigi

BBC 2, 12.55-14.45u.

Elegante en kleurrijke MGM-musical over tot cocotte opgeleid meisje in fin-de-siècle-Parijs. Maurice Chevalier zingt Thank Heaven for Little Girls en won een van de tien Oscars. Met: Leslie Caron, Maurice Chevalier. (Vincente Minnelli, 1958)

House of Flying Daggers

Canvas, 21.00-22.55u.

Toen Zhangs House of Flying Daggers in 2004 voor het eerst werd vertoond op het festival van Venetië, gaf het publiek een ovatie tijdens de film, na een esthetisch verbluffende dans en vechtscène. In het 9de-eeuwse China bestrijdt een rebellenleger de tirannieke Tang-dynastie. Met: Takeshi Kaneshiro, Andy Lau. (Zhang Yimou, 2004)

Frenzy

Ned. 2, 23.45-1.43u.

Thriller van Hitchcock over agressieve ex-RAF-piloot Jon Finch die wordt verdacht van de moorden die in werkelijkheid op conto staan van een Londense maniak die vrouwen wurgt met een stropdas. Met: Barry Foster, John Finch. (Alfred Hitchcock, 1972)