transparant?

De redactie van een krant neemt dagelijks duizenden beslissingen. Uiteindelijk leiden die tot de krant die jij iedere ochtend in handen hebt.

Dat zijn kleine beslissingen – welke tv-programma’s raden we aan, naar welke sites verwijzen we? – en grote: welke onderwerpen behandelen we in tekst en beeld, en welke niet?

Zo tref je in nrc.next bijna nooit verhalen aan over bekende Nederlanders, maar wel weer reportages van onze correspondenten in bijvoorbeeld Ivoorkust of Iran, en artikelen over privacy en technologie.

Dat zijn de meest zichtbare keuzes. Maar voor ieder verhaal maakt een verslaggever ook eigen afwegingen: wie spreek je voor een verhaal en welke bronnen gebruik je? Op de redactie geldt dat één bron geen bron is, dus we spreken met meerdere mensen voor er een verhaal komt en controleren hun beweringen ook weer.

Maar wat komt er in het uiteindelijke artikel en wat niet? Dat zijn afwegingen die wij zo objectief mogelijk proberen te maken in de wetenschap dat er niet zoiets bestaat als de definitieve waarheid.

Af en toe leggen we op het nextblog uit welke keuzes we hebben gemaakt, zoals bij de foto van de slachtoffers van de tsunami.

Vandaag laten we voor één keer door de hele krant zien hoe artikelen tot stand zijn gekomen, om zo een indruk te geven hoe wij de krant maken.

Reageren? Dat kan op het nextblog: nrcnext.nl

    • Titia Ketelaar