Theater & Dans - En Verder

Kees de Jongen

Als sinds de allereerste opvoering van de toneelversie van Kees de Jongen in 1970 stonden er twee Kezen op het toneel, de dromende Kees en de Kees met realiteitszin. De gouden vondst destijds van toneelbewerker Gerben Hellinga, toegepast op de gelijknamige roman van Theo Thijssen, neemt regisseuse Liesbeth Coltof over voor de nieuwste versie van de beroemde Amsterdamse jongen Kees Bakels. Bij het gezelschap De Toneelmakerij maakte zij een liefdevolle, zij het te lange voorstelling. De kostuums passen bij de sfeer van meer dan 80 jaar terug: grauwe petten, lange rokken, veel bruin, kortom, crisiskledij in crisiskleuren. Of de zwembadpas klopt, moet iedereen voor zichzelf uitmaken. En krijgt Kees zijn droommeisje, Rosa Overbeek? Theo Nijland en Maarten van Roozendaal schreven zeven nieuwe liederen voor Kees. Tournee t/m 21 jan. Inl. www.toneelmakerij.nl

Alice in een wonderlijke wereld

Toneelgroep Winterberg brengt de wervelende familievoorstelling over de beroemde Alice uit het nog beroemder boek Alice in Wonderland van Lewis Caroll. Alice is alleen. Elke dag na school gaat ze zonder vriendjes haar grote huis binnen, met de sleutel die om haar nek hangt. Thuis is niemand, behalve konijn Joris. Op een dag is Joris spoorloos en Alice gaat op zoek. Ze ontdekt een deurtje in het stro. Plotseling staat ze in een bizarre, wonderlijke wereld. Een familievoorstelling voor de allerkleinsten met levensgrote poppen. Tijdens de voorstelling worden live tekeningen gemaakt. Toneelschuur, Haarlem 27, 28 dec. Inl. 023-5173910

& www.toneelschuur.nl

The New Electric Ballroom

Na te zijn afgewezen door hun grote liefde hebben twee zusters veertig jaar lang de tijd stilgezet. In The New Electric Ballroom van Enda Walsh, opgevoerd door het Nationale Toneel, spelen zij telkenmale opnieuw de afwijzing na. Op een sokkel aan de achterwand staat de gegijzelde visboer. De drie heksen en hun prooi tonen geestig de naargeestigheid die regisseur Susanne Kennedy zoekt. T/m 16 jan NT-Gebouw, achter de schouwburg. Inl. nationaletoneel.nl.

Snorro

Het Ro theater brengt de verrukkelijke familievoorstelling Snorro, over een gemaskerde held die worstelt met zijn identiteit en met zijn gebrek aan teamgeest. Regisseur Pieter Kramer maakt er een wervelende, hilarische show van, met Lucky Luke-decors, kinderen als dansende cactussen, liedjes op de wijze van tophits, haastverkledingen en een pratend paard. Tournee t/m 7 febr. Inl. www.rotheater.nl.

De Kersentuin Regisseur Erik Vos plaatst het befaamde toneelstuk van Tsjechov in een entourage van doeken, helemaal in de vertrouwde stijl van Toneelgroep De Appel, waarvan hij jarenlang artistiek leider was. Nu regisseert hij bij het Nationale Toneel. Betty Schuurman als grootgrondbezitster Ljoebov weigert de tuin met de bloesemende maar niet vruchtdragende bomen te verkopen; toch verkwanselt zakenman Lopachin de prachtige boomgaard en gaan aan het slot de bijlen in de stammen. De oude tijd van adel moet wijken voor de nieuwe rijken, die liever tuinhuisjes willen. Mooie rollen van onder meer Stefan de Walle als zakenman, Anniek Pheifer die prachtig een stil verzet toont en let ook op Hubert Fermin, die alsmaar aan het biljarten is. Stadsschouwburg Amsterdam, 26/12. Inl. www.ssba.nl.