Teller bij fiscus op 160 zwartspaarders per dag

Honderden zwartspaarders melden zich dezer dagen bij de Belastingdienst om alsnog hun buitenlandse vermogen op te geven. Voor de jaarwisseling kunnen zij dat nog doen zonder dat ze een boete krijgen. Vanaf 1 januari geeft de fiscus vrijwillige inkeerders een boete van 15 procent van hun spaargeld. Wie zijn zwart geld opgeeft moet wel altijd achterstallige belasting betalen.

De afgelopen weken is het aantal mensen dat hun buitenlandse vermogen opgeeft bij de Belastingdienst gestegen tot 160 per dag, meldde het ministerie van Financiën gisteren. Begin december was dat nog 50 per dag; vorig jaar keerden er twee per dag in.

Tot gisteren meldden zich dit jaar ruim 5.500 mensen met een totaal vermogen van bijna 1,5 miljard euro. De meeste inkeerders hadden zwart geld op banken in België, Zwitserland en Luxemburg. Volgens het ministerie gaf een aantal rekeninghouders bedragen op van enkele tientallen miljoenen. Bijna 150 mensen meldden buitenlandse tegoeden van 1 miljoen euro.

Een woordvoerder van Financiën schat dat Nederlanders nog minstens 7 miljard euro op buitenlandse bankrekeningen hebben staan zonder dat zij dat hebben opgegeven bij de Belastingdienst. Het afkalven van het bankgeheim in landen als Zwitserland, Liechtenstein en Luxemburg zorgt voor veel onrust onder Nederlandse zwartspaarders.

Wie zijn zwart geld niet opgeeft bij de Belastingdienst en wordt gesnapt betaalt volgend jaar een boete van 300 procent van het ontdoken bedrag.