Sparks doen popopera herleven

cd pop

Sparks:The Seduction of Ingmar Bergman ****

35 jaar na hun eerste hit This town ain’t big enough for both of us blijft het Amerikaanse popduo Sparks verrassen met spannende muziek. In opdracht van de Zweedse radio maakte het duo het hoorspel The Seduction of Ingmar Bergman, een fictie over de regisseur die na het festival van Cannes in 1956 door Amerikanen wordt ontvoerd om de filmindustrie van Hollywood een kwaliteitsinjectie te geven. Met bijdragen van Zweedse acteurs ontvouwt zich een boeiend verhaal over de onverenigbaarheid van Amerikaanse commercie en Europese cinema, met Bergman als de verbaasde toeschouwer in een filmwereld waarin de door hem verfoeide persoonlijkheidscultus rond acteurs en regisseurs de norm is geworden. Nadat hij op leven en dood is achtervolgd in realistische actiescènes die binnenkort ook echt verfilmd zullen worden, ontsnapt Bergman als een engel in de gedaante van Greta Garbo hem uit zijn nachtmerrie laat ontwaken. De Sparks-broers Ron en Russell Mael blazen het verloren gewaande genre van de popopera op een verbluffende manier nieuw leven in.

    • Jan Vollaard