Seth Gaaikema

Nederland, Amsterdam, 23-01-2009 Seth Gaaikema, Maarten Koningsbergen en Mariella Potkova. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Predikantenzoon en cabaretier Seth Gaaikema vierde op 11 juli dit jaar zijn 70ste verjaardag.

Hoe gaat het met u?

„Ik ben nog volop bezig. Ik tour al twee jaar met mijn programma ‘Als was het de eerste keer’. Nu ik 70 ben kan alles me geen fluit meer schelen. Ik doe wat ik wil, ben een rebel. Spreek ik trouwens echt met de NRC?”

Waarom twijfelt u daaraan?

„Het is de eerste keer dat de NRC me belt. Veertig jaar geleden deed ik mijn eerste oudejaarsconference op tv. Er keken zes miljoen mensen. De passie van toen is helemaal terug. Ik heb nog veel te zeggen.”

Is er veel veranderd in 40 jaar?

„Vlak voordat ik met dit programma begon, donderde ik van de trap: met mijn hoofd naar beneden. Mijn eerste zin was daarom: ik had vanavond ook in de hemel kunnen optreden. Maar inmiddels is het hele land in een crisis. Ik ben heel blij met Pechtold. Hij is de enige niet hysterische politicus.”

Is hij al wezen kijken?

„Neen, maar nu ga ik hem uitnodigen.”

Had u dit decennium niet willen uitluiden met een oudejaarsshow?

„Natuurlijk, als ik de kans had gehad. Dit is een ideaal jaar om af te sluiten. Iedereen heeft troost nodig. Maar ja, wie kijkt er nog op Oudjaar? Er is geen verbondenheidsgevoel meer onder de mensen. Vroeger sprak het hele land over de show. Ach, ik ben er ook wel overheen gegroeid, heb zo veel opgetreden. Maar ik heb ervan genoten.’’

    • Marcel Haenen