selectie

Zur ARTE-Sendung Schneewittchen 17: So weiß wie Schnee, so rot wie Blut, so schwarz wie Ebenholz: In seiner Erfolgsproduktion "Schneewittchen" entführt der französische Choreograph Angelin Preljocaj ins Land der Märchen. Foto: Nagisa Shirai © J.C. Carbonne Foto: ARTE France Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Tel.: Carine Haggiag +33 3 88 14 21 37 und Silke Wölk +33 3 88 14 22 25, E-Mail: bildredaktion@arte-tv.com

informatief

Urbi et orbi. Paus Benedictus XVI zegent vanaf een balkon in het Vaticaan de stad en de wereld. Ned.2, 12.00-12.35u.

Kersttoespraak Koningin Beatrix. Jaarlijkse toespraak van Hare Majesteit de Koningin vanuit Huis ten Bosch. Ned.1, 13.00-13.10 en 16.05-16.20u.

Uitgelezen. Programma over boeken, gepresenteerd door Karin Giphart. Met vanmiddag als gasten Vrouwkje Tuinman en Marion Bloem.Het Gesprek, 17.30-17.45u.

Top Trumps: Super yachts. Robert Llewellyn zeilt door het Kanaal met voormalig recordhoudster solo non-stop om de wereld zeilen Ellen MacArthur op haar Imoca Open 60, terwijl Ashley Ames in een Pershing speedboot (à 6,7 miljoen euro) van de Middellandse Zee geniet. Welke boot is de betere keus?Discovery, 17.35-18.05u.

documentaire

Darwins neue Welt. Alle vijf delen van serie over de ontwikkeling van de evolutietheorie door Charles Darwin. Achtereenvolgend Der Entdecker; Der Zweif-ler; Die Tragödie des Lebens; Der Wendepunkt; Der Triumph.Arte, 14.00-17.40u.

Teledoc: Beatrix, Majesteit. Documentaire van Michiel van Erp. Een onderzoek naar de veronderstelde drijfveren en emoties van onze koningin. Dat onderzoek verloopt voornamelijk via de levensverhalen van vrouwen die Bea, Trix of Beatrix heten. Op sommige punten vertonen deze verhalen overeenkomsten met gebeurtenissen in het leven van de koningin. Daarmee zou inzicht in haar leven worden verschaft. Michiel van Erp heeft met ongeveer tweehonderd vrouwen gesproken en daarna uit de opgenomen beelden een selectie gemaakt. Centraal in deze documentaire staat de aanslag op de familie Van Oranje tijdens Koninginnedag.Ned.2, 20.40-22.00u.

muziek

Kerstmatinee. Het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink en mezzosopraan Christianne Stotijn in liederen uit Des Knaben Wunderhorn van Gustav Mahler. Daarna van Ludwig van Beethoven de Zesde Symfonie in F, op. 68 ‘Pastorale’.Ned.2, 15.00-16.20u.

Top of the Pops Christmas. Kerstuitzending met Robbie Williams, Shakira, Lily Allen, JLS, Dizzee Rascal, en de nummer 1 op de hitlijst van deze kerstweek.BBC 1, 15.00-16.00u.

Kerst op het Paleis. De Brussels Philharmonic o.l.v. Michel Tabachnik speelt, naast enkele bekende kerstliederen, muziek van Beethoven, Massenet, Saint-Saëns, Catalani, Gossec en Richard Strauss. Zij begeleiden de violist Nikita Borisoglebsky, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2009, de sopranen Lies Vandewege en Helen Kearns, de bas-bariton Sébastien Parotte en de zestienjarige violiste Svenja Van Driessche.Eén, 16.30-17.35u.

Spectacle: Elvis Costello with Tony Bennett. Serie muziekprogramma’s waarin de gastheer, rockmuzikant Costello, een muzikant ontvangt met wie hij over muziek praat en een aantal nummers uitvoert. Vanavond is dat zanger Tony Bennett. Hij zingt onder meer The Way You Look Tonight, I’ve Got The World On A String (met Diana Krall) en I’m Old Fashioned. Bennett wordt verder begeleid door Bill Charlap (piano) en Tony Garnier (contrabas).Het Gesprek, 20.00-21.00u.

informatief

Marga. Marga van Praag volgt een dag lang een artiest of iemand die op een andere manier het nieuws bepaalt. Ze volgt haar gast aan het ontbijt, bij het werk, in de sportschool of in de supermarkt. Vandaag bereidt ze met Philip Freriks diens afscheid van het Achtuurjournaal voor en praat ze over katten.Het Gesprek, 19.30-20.00u.

dans

Schneewittchen. Ballet van de Franse choreograaf Angelin Preljocaj uit 2008 op muziek van o.a. Gustav Mahler. Uitgevoerd door Peljocajs balletgroep en het Staatsballet Berlin. Kostuums van Jean-Paul Gaultier. Solisten: Céline Galli, Nagisa Shirai, Sergio Diaz. Arte, 19.00-20.30u.

amusement

Black Adder the Third. Sitcom over E. Blackadder Esq., butler van de Prince Regent, eind 18de eeuw. De regent zit wat krap bij kas, dus Blackadder moet op zoek naar een rijke bruid.BBC 2, 21.30-22.00u.

Hoe laat begint het schieten? Registratie van de zesde solotheatervoorstelling van Hans Sibbel, die bekend werd onder de naam Lebbis. Ned.3, 22.15-23.40u.