selectie

kerstprogramma's

Carols from King’s. Rechtstreekse uitzending uit de kapel van King’s College in Cambridge. Het koor zingt oude en nieuwe kerstliederen, en het Kerstverhaal wordt verteld in de woorden van de King James-bijbel. Met gedichten van Cecil Day Lewis en van Ted Hughes.BBC 2, 19.15-20.30u.

Weihnachten mit Marianne und Michael. Onze oosterburen vieren Kerstavond in een oergezellige hut, met knapperend haardvuur en sfeervol kaarslicht. Een keur aan schlagerzangers en volksmuzikanten treedt op, onder wie Geschwister Hofmann, Karel Gott, het Tölzer Knabenchor, Mara Kayser en Hansi Hinterseer.ZDF, 20.15-22.30u.

Victoria Wood’s midlife Christmas. Speciale kerstshow van de komische actrice. Met hoogtepunten van de Midlife Olympics 2009, het populaire kostuumdrama Lark Pies to Cranchesterford, en verdere avonturen van soapster Bo Beaumont (gespeeld door Julie Walters).BBC 1, 22.00-23.00u.

Draadstaal: Primadeluxe kerstshow. Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven in een show met muzikale acts, goochelaars en showballet. Knuffelmarokkaan Sayid N’gish moet na de financiële ineenstorting van de directeur Stage Business de kerstshow redden. Hij krijgt daarbij hulp van Fred en Ria Onderbuik, Dolsma en Van Wanten, en de Brabanders Theo en Victor (van Theo en Victors TV Televisie). Voor de muziek zorgen ‘Maarten Rozendaal en noem het maar vrienden’, en hopelijk komt Guus Meeuwis ook nog langs.Ned.3, 22.05-23.00u.

Loriot - Weihnachten bei Hoppenstedts. Een klassieker uit 1997 van Duitslands enige echte komiek Loriot, die de voorliefde voor decorum en vormelijkheid van zijn landgenoten tot in het absurde uitbeeldt. Vanavond viert hij Kerstavond met zijn familie en bouwt voor zijn kleinzoon een doe-het-zelf atoomcentraletje. ARD, 22.10-22.35u.

Louis Theroux’s weird Christmas special. Louis Theroux viert Kerstmis met onder anderen de christelijke fundamentalist Randy James, pornoacteur J.J. Michaels, ‘survivalist’ Mike Oehler (die denkt dat de wereld een catastrofe te wachten staat en zich daarop voorbereidt door in een hol te wonen) en dominee Robert Short (die geregeld contact heeft met buitenaardse wezens).Canvas, 23.05-0.00u.

Kerst in Assisi. Muzikale vertelling over het leven van Franciscus. Franciscaan Loek Bosch leidt ons door het Italiaanse Assisi naar de plekken die belangrijk waren in het leven van de heilige.Ned.2, 23.15u-0.00u.

Christmas in Tinseltown. Documentaire over de kerstviering in Hollywood.RTL5, 23.35-0.35u.

The grumpy guide to Christmas. Bekende Britten vertellen over hun afkeer voor de kerstdagen, veroorzaakt door onder meer foute cadeautjes en het eten van rendier. Ozzy Osbourne bijvoorbeeld prijst zich gelukkig dat hij kerstmis eens is misgelopen dankzij een vreselijk ongeluk met zijn quad; Huey Newton gooit liever brandende kerstbomen van het dak; John Thomson vindt het leuk om zijn ouders in verwarring te brengen door ze anonieme kerstkaarten te sturen.BBC 2, 23.40-0.40u.

Eucharistieviering. Kerstnachtviering vanuit de Sint Theresakerk in Dublin, waar een gemeenschap van Karmelieten al twee eeuwen leeft en bidt. Voorganger is pater James Noonan, provinciaal overste van de Ierse Karmelieten. Met Mozarts Missa Brevis en kerstliederen, gezongen door een kamerkoor.Ned.2, 0.00-1.20u.

The funny side of Christmas. Clive Anderson gaat op zoek naar het geheim van kerstprogramma’s op de televisie. Waarom zit de kijker elk jaar met hoge verwachtingen voor zijn/haar toestel en loopt het steeds weer uit op een teleurstelling? Met fragmenten van de beste en slechtste Britse kerstprogramma’s, onder wie de tv-koks die elk jaar uitleggen hoe je een kalkoen braadt.BBC 2, 0.40-1.40u.

informatief

Serious Request TV. Verslag van de laatste dag van de jaarlijkse Radio 3FM-actie. Dit jaar wordt ingezameld voor de strijd tegen malaria.Ned.3, 19.30-20.19u.

muziek

Leonard Cohen: Isle of Wight. Documentaire over Cohens optreden op het ‘Britse Woodstock’ in 1970. Cohen zingt o.m. Tonight will be fine en Suzanne. Canvas, 1.15-2.06u.