selectie

Rotterdam,Blijdorp.24/02/04. Pasgeboren olifantje Sibu Foto Leo van Velzen/Nrc.Hb. Velzen, Leo van

documentaire

The Pixar Story. Documentaire over de beginjaren van de in computeranimatiefilms gespecialiseerde studio Pixar. Gesproken wordt met o.a. oprichters John Lasseter en George Lucas, Appletopman en eigenaar van Pixar Steve Jobs, Michael Eisner van Walt Disney en met acteurs die hun stem leenden voor filmfiguren: Tim Allen en Tom Hanks. BBC 2, 11.30-12.55u.

The birth of an elephant. Aflevering in de serie ‘Zoo Tales’. Over de geboorte van een olifantenkalf in de dierentuin van Sydney. Eén, 12.00u.

Andere tijden special: Door soldatenogen – Nederlandse soldaten in Indonesië 1945-1950. Het verhaal van de militairen die destijds de ‘politionele acties’ in Nederlands-Indië uitvoerden, verteld in hun eigen woorden. Met gebruik van dagboekaantekeningen, brieven en niet eerder vertoonde amateurfilms. Ned.2, 19.25-20.20u.

Terra XXL: Die lange Nacht der Päpste. Drie documentaires over de geschiedenis van het pausdom. Met geënsceneerde hoogte- en dieptepunten. Over de strijd tussen kerk en staat, de vete tussen Sixtus IV en de clan van de Medici, en het begin van de Reformatie. ZDF, 0.19-2.35u.

informatief

History: Die großen Verschwörungstheorien. Apollo 11 is destijds in een filmstudio geland; 11 september was één grote leugen; in griepvaccinaties zit een nanochip. Psychologen en mediadeskundigen proberen een verklaring te vinden voor de fascinatie van veel mensen voor onzinnige complottheorieën.ZDF, 23.30-0.15u.

amusement

De nationale Wetenschapsquiz Senior 2009. Vier wetenschappers en vier kunstenaars moeten vijftien lastige vragen beantwoorden op het gebied van logica, psyche, waarneming en de werking van de natuur.Ned.2, 20.20-22.00u.

Karin Bloemen: Overgang. Theaterprogramma van Bloemen over transities: van baby naar kind naar puber naar volwassene naar vrouw in de overgang. Veel kostuumwisselingen en liedjes.Ned.1, 23.00-0.35u.

Steve Coogan. Als Alan Partridge speelt Coogan een onuitstaanbare tweederangs radiopresentator die zichzelf gewéldig vindt – maar altijd feilloos de verkeerde, tenenkrommend pijnlijke opmerkingen maakt. Vanavond eerst The Inside Story: interviews met collega’s en fans van Coogan. Tussen 23.00 en 23.45u de kerstspecial Knowing me, knowing Yule with Alan Partridge en, na een onderbreking voor een voetbalprogramma, om 1.05u twee afleveringen uit zijn eerste serie. BBC 2, 22.00-1.35u.

sport

Schaatsen: Kwalificatietoernooi. Laatste mogelijkheid voor sommige topschaatsers om zich voor deelname aan de Olympische Winterspelen te kwalificeren. Vanaf 13.30u achtereenvolgens de eerste 500 m mannen; de 1500 m vrouwen; de tweede 500 m mannen; de 5000 m mannen. Ned.1, 13.10-17.30u.

radio

Middagconcert: Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht. Rechtstreekse uitzending van het openingsconcert op de eerste dag van het jaarlijkse festival, dat onder de artistieke leiding staat van Janine Jansen. Op het programma: Such different Paths van Tabakova, het Vioolconcert in d van Mendelssohn, het Concert voor vier violen in b, op. 3 nr. 10 van Vivaldi, en de Strijkersserenade op. 20 van Elgar. Uitvoerenden: Nederlands Jeugd Strijkorkest; Janine Jansen, Eva van Haaften, Rosanne Philippens, Julia-Maria Kretz en Amarins Wierdsma, viool; Benjamin Marquise Gilmore en Amihai Grosz, altviool; Boris Andrianov, Maarten Jansen en Jens Peter Maintz, cello; Stacey Watton, bas; Jan Jansen, klavecimbel.Radio 4, 14.02-16.30u.

Avondconcert: Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht. Rechtstreekse uitzending van het avondconcert. Muziek van Jánacek, Smetana, Penderecki en Dvorák wordt uitgevoerd door Janine Jansen, Boris Brovtsyn en Julia-Maria Kretz, viool; Amihai Grosz en Julian Rachlin, altviool; Boris Andrianov en Jens Peter Maintz, cello; Stacey Watton, contrabas; en Itamar Golan, piano. Radio 4, 20.02-22.59u.

Roots: Stephen Bruton. Speciale uitzending rond de begin mei van dit jaar overleden Bruton. Zijn liedjes werden opgenomen door artiesten als Dolly Parton en Willie Nelson. Hij was ook gitarist en producer, en speelde mee op platen van Kris Kristofferson, Bob Dylan en Waylon Jennings.Radio 6, 20.02-20.59u.