selectie

Herman Finkers Na de Pauze FOTO: Klaas Koppe Klaa,sKoppe,

documentaire

Biblische Detektivgeschichten. Documentaire over de geloofswereld van de vroege Israëlieten, het ontstaan van de Bijbel en van monotheïstische godsdiensten. Aanvankelijk geloofde een deel van de Israëlieten in een god die een vrouw had. Anderen van hen aanbaden ‘heidense’ goden. Pas tijdens de Babylonische ballingschap (zesde eeuw voor onze jaartelling) ontwikkelde zich een religie met een enkele god, en toen pas werden de eerste vijf bijbelboeken geschreven. Arte, 21.00-22.45u.

amusement

Jeff Dunham: very special Christmas special. Soloshow van de vooral van Achmed the Dead Terrorist (‘Silence! I kill you!’) bekende buiksprekende komiek. In deze Kerstshow uit 2008 komen behalve de pop van Achmed ook die van Bubba J, José Jalapeño en Peanut voorbij.Comedy Central, 20.50-22.30u.

Herman Finkers: Na de pauze. Registratie van het theaterprogramma waarmee droogkomiek Finkers in 2007 na 7 jaar afwezigheid terugkeerde op de podia. Meer ernst in deze show, wat toegeschreven wordt aan de ziekte die bij de cabaretier werd vastgesteld. Volgens de critici een voorstelling van hoog niveau.Ned.1, 21.40-23.45u.

20 jaar The Simpsons: Het beste van Mr. Burns. Marathonuitzending met de beste afleveringen waarin de boosaardige mr. Burns een hoofdrol speelt. Deze hoogbejaarde en steenrijke eigenaar van Springfields atoomcentrale gebruikt zijn macht keer op keer om vileine plannen door te drijven. Daarbij wordt hij geholpen door zijn kruiperige assistent Smithers. Comedy Central, 23.20-2.00u.

muziek

Max Raabe & Palast Orchester: Heute Nacht oder nie. Donderdagavond was het eerste deel van dit concert al te zien op Arte. Vanavond het deel na de pauze. Het orkest van Max Raabe speelt ook contemporaine nummers, maar is gespecialiseerd in amusementsmuziek uit de jaren 20 en begin 30. Van Kurt Weill en Bertolt Brecht worden vanavond Song of Mandalay en Moon of Alabama gespeeld, en hits van de Comedian Harmonists ontbreken evenmin: Mein kleiner grüner Kaktus behoort tot Raabes standaardrepertoire. Het concert werd opgenomen in het Admiralspalast, een voormalig revuetheater in Berlijn.Arte, 19.00-19.45u.

Montréal, mon amour. Het jazzfestival van Montréal trekt jaarlijks een miljoen bezoekers en is daarmee het grootste ter wereld. Hoogtepunten uit de aflevering van dit jaar, met optredens van Dave Brubeck, Ben Harper, Patrick Watson, Nikki Yanofsky en Jesse Cook. Ook een terugblik op de dertigjarige geschiedenis, met o.a. Oscar Peterson, Oliver Jones, Ella Fitzgerald, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Buddy Rich, Branford en Wynton Marsalis, en Wayne Shorter.Arte, 23.30-1.05u.

The Doors Live At The Hollywood Bowl. Concertopname van 5 juli 1968. Met onder meer The Unknown Soldier, When The Music’s Over en Light My Fire. Arte, 3.00-4.00u.

dans

Podium: Giselle. Het Nationale Ballet danst het verhaal over de noodlottige liefde van het boerenmeisje Giselle voor prins Albrecht. Vermomd als boer verleidt hij haar, maar zijn liefdesbelofte komt hij niet na. Zij doodt zichzelf. In het tweede deel bezoekt Albrecht haar graf, waar hij slachtoffer dreigt te worden van de wraak van een groep jong gestorven maagden, onder wie Giselle. Maar haar liefde voor hem blijkt sterker. Ned.2, 14.00-16.00u.

radio

Opera live: La Fanciulla del West. Wildwestopera van Giacomo Puccini, uitgevoerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koor van de Nederlandse Opera o.l.v. Carlo Rizzi. Met Eva-Maria Westbroek in de rol van Minnie, Lucio Gallo als Jack Rance, en Zoran Todorovich als Dick Johnson. Het verhaal: Minnie leeft als enige vrouw tussen een groep goudzoekers. Ze wordt verliefd op bandiet Dick Johnson. Daardoor krijgt ze een conflict met sheriff Jack Rance, maar uiteindelijk redt ze Jack van de strop en gaan ze samen een betere toekomst tegemoet.Radio 4, 19.02-22.59u.

De zaterdag van zes: postkerstuitzending. Saxofonist Paul van Kemenade is programmeur van het op Kerstavond begonnen Stranger Than Paranoia Festival in Tilburg. Daar treden o.a. op Philip Catherine en Herman Fraanje, Ronnie Jordan met het Leslie Nielsen Trio, en Defunkt Soul. Van Kemenade licht toe en laat vast wat horen. Radio 6, 21.02-23.59u.