'Schumi' in Mercedes op jacht naar wereldtitel F1

Mercedes heeft gisteren aan weken van speculeren een einde gemaakt: Michael Schumacher keert volgend seizoen als coureur terug in de Formule 1. De Duitser die zeven wereldtitels won, tekent mogelijk voor drie jaar bij Mercedes Grand Prix en wil op jacht naar zijn achtste wereldtitel. Eind volgende week wordt hij 41 jaar en daarmee is ‘Schumi’ straks veruit de oudste in het veld van 26 coureurs. Voordat hij in 1991 in de Formule 1 kwam, bij Jordan, reed hij voor Mercedes.

Schumachers rentree komt na die van twee andere kampioenen, wielrenner Lance Armstrong en tennisster Kim Clijsters. Beiden deden dat met succes: de Amerikaan werd dit jaar derde in de Tour de France, de Belgische won de US Open.

Nadat Mercedes vorige maand de renstal van de Brit Ross Brawn had overgenomen, Brawn GP, werd al snel de Duitser Nico Rosberg als coureur aangetrokken. Schumacher wordt bij zijn nieuwe werkgever herenigd met Brawn, die ook de man was achter zijn successen bij Benetton en Ferrari.

Brawn werd begin dit jaar eigenaar van het team van Honda, nadat de Japanse auto- en motorenfabrikant zich als gevolg van de economische crisis had teruggetrokken uit de Formule 1. Dit was ook het laatste F1-jaar van Toyota en BMW. Brawn GP leverde in het enige jaar van zijn bestaan de wereldkampioen, de Brit Jenson Button, en won de constructeurstitel.

Afgelopen zomer zag Schumacher op het laatste moment af van een rentree bij Ferrari, het team waar hij sinds het einde van zijn carrière als coureur in dienst was als adviseur. Hij wilde de plaats innemen van de Braziliaan Felipe Massa, die bij een training in Boedapest gewond raakte, maar op medisch advies trok de racelegende zich terug. Hij had nog te veel last van zijn nek, als gevolg van een ongeluk op een racemotor begin dit jaar.

Michaels broer Ralf Schumacher sprak van een fantastisch kerstcadeau voor de autosport. „De droom van vele fans is uitgekomen”, zei de jongste Schumacher-telg, die in 2007 zijn Formule 1-carrière beëindigde.

Vicewereldkampioen en landgenoot Sebastian Vettel van Red Bull verheugt zich op de rentree van Schumacher. „Ik hoop dat hij ondanks zijn leeftijd fit genoeg is om te kunnen rijden”, aldus de coureur die ‘de nieuwe Schumacher’ wordt genoemd. „Niemand weet dat echt zeker. Maar voor nu hoop ik dat hij in vorm is en geen last meer heeft van zijn nek.”

Schumacher won in zijn carrière 91 van de 250 Grote Prijzen waaraan hij deelnam. De Duitser vertrok 68 keer van poleposition en verzamelde in dienst van Jordan, Benetton en Ferrari in totaal 1.369 punten in de koningsklasse van de autosport. Hij won twee wereldtitels bij Benetton (1994 en 1995) en vijf in dienst van Ferrari (2000 t/m 2004).

De eerste Formule 1-race van 2010 is op zondag 14 maart in Bahrein.