Sancties VN voor Eritrea om rol in Somalië

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteren zware sancties opgelegd aan Eritrea voor het steunen van islamitische rebellen in Somalië die strijden tegen de regering.

13 van de 15 leden van de raad stemden in met een resolutie die onder meer bestaat uit een embargo op de export en import van wapens door Eritrea. Ook worden tegoeden bevroren van een aantal personen en bedrijven. Een speciale commissie gaat die personen en bedrijven komende tijd aanwijzen. Deze personen worden tevens reisbeperkingen opgelegd. Onder hen bevinden zich volgens de VN topfunctionarissen van de regering en politieke leiders. Libië stemde tegen de resolutie, China onthield zich van stemming.

Het is voor het eerst dat de VN sancties opleggen aan Eritrea, dat in 1993 onafhankelijk werd van Ethiopië. In de resolutie eisen de VN dat het land stopt met het „bewapenen, trainen en uitrusten van gewapende groepen, waaronder Al Shabaab, die erop uit zijn om de regio te destabiliseren”. De VS en Ethiopië hebben Eritrea herhaaldelijk beschuldigd van het steunen van Al Shabaab – islamitische rebellen die strijden tegen de zwakke, maar internationaal erkende regering van Somalië.

Eritrea heeft die beschuldigingen meermalen tegengesproken. De Eritrese ambassadeur bij de VN, Araya Desta, noemde de resolutie „schandalig”. Hij sprak van „gefabriceerde leugens van het Ethiopische regime en de Amerikaanse regering” en waarschuwde dat sancties zullen leiden tot een „nieuwe golf van geweld” in de regio omdat ze „Ethiopië kunnen aanmoedigen roekeloze militaire actie te overwegen”.

Volgens Eritrea zitten de VS en Ethiopië achter de resolutie. Anonieme diplomaten stellen dat de resolutie is ingediend door Oeganda. Dat zou gebeurd zijn nadat de Afrikaanse Unie begin dit jaar opriep tot sancties voor Eritrea om zijn rol in Somalië. (AP, Reuters)